Oligarkens beslagtagna superjakt säljs till högstbjudande

I över ett år har den ryskägda superjakten legat övergiven vid en kaj i Västindien. Nu har myndigheterna fått nog och en auktion planeras. Går allt som planerat ska den säljas för 81 miljoner dollar. 

Efter 14 månader i förvar hos myndigheter ska nu den 81 meter långa superjakten Alfa Nero auktioneras ut till högstbjudande. Foto: Gillfoto

Det hela gäller den 81 meter långa superjakten Alfa Nero. I slutet av april överfördes ägandeskapet till Antigua och Barbudas regering och man hoppades att en auktion skulle kunna äga rum kort därefter.

Alfa Nero beslogtogs så som många andra superjakter med misstänkta ryska kopplingar i början av 2022. Historien kring just denna superjakt har dock varit en ganska lång och brokig sådan. Efter att flera andra oligarkägda jakter beslagtagits försökte Alfa Nero lämna landet och röra sig mot en neutral hamn. Men på väg ut blev den oceanco-byggda superjakten blockerad av myndigheter och förd tillbaka till kajen.

Där har den legat sedan dess – övergiven.

I flera andra fall har ryska ägare till jakterna försökt få tillbaka sina flytande semesterhem. Nyligen inleddes en sådan rättsprocess med jakten Phi som ligger beslagtagen i London. Men det har inte varit fallet för Alfa Nero. Istället har man låtit båten ligga vid kaj, orörd.

Läs även: 
Superjakterna – ett växande lyxproblem för oligarkerna
Spaning – Putins superjakt beslagtagen i Spanien
Världens största seglande lyxjakt beslagtagen

Säljs på auktion

Myndigheter har sedan dess bedömt den som övergiven och övertagit ägandeskapet. Landets premiärminister Gaston Browne ska ha sagt att hans regering var fast beslutna om att lyckas sälja jakten. Staten har på så sätt även fått gå i god för att båten inte längre ägs av en sanktionslistad individ för att en ny ägare ska kunna ta sig runt obehindrat.

Under tiden båten legat i Antigua och Barbudas har besättningen ombord fått stå för alla kostnader och tanken är att försäljningen ska betala löner och omkostnader för båten.

Redan nu har flera budgivare visat intresse och en försäljning kan ske inom kort.

Prislappen – 81 000 000 dollar.