Rysk superjaktsägare stämmer brittiska staten

Att beslagta lyxjakter blev en del av västs sanktionsstrategi mot Ryssland. Men gick det stundvis lite snabbt? Ägaren till den beslagtagna superjakten Phi stämmer nu brittiska staten då han menar att han inte finns med på någon sanktionslista.   

För ett drygt år sedan i början av Rysslands anfallskrig mot Ukraina infördes starka och långtgående sanktioner mot den ryska staten och Ryska medborgare. När flödet av pengar från rika oligarker bankkonton till Putins krigskassa skulle strypas blev togs lyxjakter snabbt i beslag.

En av dessa var Royal Huisman jakten Phi som nu inte fått lämna London på över ett års tid.

I ett försök att få tillbaka båten stämmer nu den, visserligen okända, ryska ägaren brittiska staten. I stämningsansökan uttrycker ägaren sitt missnöje då han själv inte finns med på några sanktionslistor. Stämningen skickades enligt Boat international in via en brittisk advokatbyrå tillsammans med två andra privatpersoner.

Den 59 meter långa lyxjakten blir kuttersmycket i aktionen att bli av med sanktionerna mot såväl den ryske ägaren som jakten i sig. Man menar att Phi blev beslagtagen på grund av att den ”ägdes, kontrollerades, eller drevs av en person med anknytning till Ryssland”. Detta utan att den faktiska ägaren fanns med på några av de utfärdade sanktionslistorna.

Läs även: 
Superjakterna – ett växande lyxproblem för oligarkerna
Spaning – Putins superjakt beslagtagen i Spanien
Världens största seglande lyxjakt beslagtagen

Rättsprocessen inleds i sommar

Förutom att få båten släppt från myndigheternas förvar söker advokatbyrån även ersättning för ägaren som stått utan lyxjakt i över ett års tid.

Brittiska transportstyrelsen som är ansvarig för beslagtagandet och förvaret av Phi vill inte kommentera stämningen eller den rättsliga processen framöver.

Första datumet i rätten är satta till juli. Om detta öppnar en möjlighet för fler ryska medborgare att få tillbaka beslagtagna tillgångar återstår dock att se.