Lyxjakten Scheherazade kopplas till Putin – nu renoveras den

Kopplingarna är obekräftade men enligt amerikanska uppgifter är det Rysslands president Vladimir Putin som äger Scheherazade. Lyxjakten har varit tagen i beslag sedan maj 2022. Nu ska den – trots sanktioner – renoveras.

Scheherazade-putin-yacht
Enligt flera källor så är Scheherazade den ryske despoten Vladimir Putins privata yacht. Foto: DrDuu 007

Det är tidningen Financial Times som rapporterar att Scheherazade ska renoveras. Precis som underhåll, personalkostnader med mera ska även renoveringen bekostas av ägaren. Detta för att hålla båten i skick och inte låta den bli mer av en skamfläck i Marina Di Carrara.

Sedan början av året har de spekulerats kring vem ägaren till det 140 meter långa schabraket skulle kunna vara.

Lyxjakten skeppas av den brittiske kaptenen Guy Bennett-Pearce medan resten av besättningen ombord är rysk. Kaptenen har ända sedan jakten togs i beslag nekat till att den skulle ägas av Vladimir Putin. I brittiska tabloider har även Bennett-Pearce:s mor gått ut och sagt att hennes son aldrig skulle kunna arbeta för en mördare som Putin.

Men spekulationerna har ändock spätts på. Den hårda förnekelsen kombinerat med ett påstått sekretessavtal kaptenen undertecknat vid sin anställning fått flera att fundera vem som kan vara den faktiska ägaren till Scheherazade.

Läs även:
Oligarkens beslagtagna superjakt säljs till högstbjudande
Rysk superjaktsägare stämmer brittiska staten
Klara för leverans – superjakter för miljardbelopp
111 fot kompromisslös kolfiber – här är Baltics nya värsting

En annan ägare på pappret

Andra källor menar att den som står som ägare är den tidigare vd:n för Rysslands statliga oljebolag Rosneft, Eduard Khudainatov. Oligarken har stått med på EU:s sanktionslistor sedan 2022. Amerikanska källor påstår dock att Khudainatov är en bulvan för den ryska presidentens intressen.

Till Financial Times avfärdar Kremls talesperson Dmitrij Peskov spekulationerna kring att Putin skulle äga lyxjakten.

– Det är endast ogrundade rykten, säger Peskov.