Jeanneau Sun Fast 30 OD – havskappsegling på lika villkor

En udda fågel med ljus framtid. Vi har tittat närmre på Jeanneau Sun Fast 30 OD. Båten med potential att bli en stor entypsklass för farthungriga shorthanded-seglare.

Om det inte är kvalitetstämpel nog att World Sailing gjort Jeanneau Sun Fast 30 OD till det officiella tävlingsredskapet för VM i double handed offshore-segling, så kommer här ytterligare en hyllning. Häng med i videon ovan när Hamnens Gustav Morin och Jimmy Hellberg tar sig en titt under världens största båtmässa i Düsseldorf.

En båt för den kräsne…

…kappseglaren – alltså. Man kan nämligen inte kliva ombord på en båt som denna och förvänta sig ett överflöd av finesser. I alla fall så länge dessa finesser inte ger förutsättningar för maximal fartuthämtning på kappseglingsbanorna.

– Det kan tyckas vara en skum båt. Men hela konceptet kommer från drömmen att få till en entypsklass för shorthanded offshore-segling, säger Jimmy Hellberg.

Scow-stäv – en trend som inte går att stoppa

Märklig är ordet men allt fler båtar försöker efterlikna de supersnabba havsgående Class 40 och IMOCA 60. Men vad är egentligen grejen?

Jo, genom att göra fören platt och fyllig får man en hög formstabilitet i skrovet, vilket ger möjlighet att lätta vikten i kölen. Stävens form ger också större volym i undervattenskroppen. På så vis får man även en flackare bottenkurva som i sin tur ger bättre planingsegenskaper att pinna iväg med under långa havsbogar när vinden blåser tvärs in över skrovet eller kommer strax akteröver på en slör.

Det har med andra ord inte gjorts några kompromisser. Jeanneau Sun Fast 30 OD är vad den är skapt för.