J/112E – elegant sportbåt för finsmakaren

Även om tillägget E står för elegans i J/Boats senaste skapelse så handlar detta knappast bara om något pråligt teakornament. Tvärtom.
Kommer till Allt för sjön 5-13 mars.

Enligt det amerikanska varvet är J/112E den perfekta kölbåten om man vill segla snabbt men inte göra allt för stort avkall på varken flärd eller komfort. En perfekt kompromiss för sportiga men bekväma och halvsnobbiga blyseglare alltså? 

Kanske. 

Klart är i alla fall att den står ut från mängden på de nuförtiden så segelbåtslösa svenska båtmässorna. 

I mina ögon är detta en riktigt snygg båt. inte minst tack vare att den är rensad från mycket som inte direkt främjar snabb och spännande segling, såsom tungt trä i sittbrunnen. På plussidan finns bland annat ett riktigt snitsigt och långt utskjutbart peke i kolfiber.

En enkel layout utan krusiduller gör det också enklare att segla båten på få personer, vilket blir alltmer populärt. 

Under däck känns det som att varvet sparat på de rent viktmässigt tyngsta lyxdetaljerna, men ändå lyckats skapa en exklusiv känsla genom att bygga moduler och lister i trä.  Värt att notera är att det bara finns en akterkabin.

Tanken är att J/112E ska ersätta gamla J/109. Kanske står ”E” också för Europa då inredningen har fått en modern ”europeisk touch” vilket ska betyda en modernare framtoning. 

J/Boats själva höjer gärna rösten när ämnet kryssegenskaper ska avhandlas och J/112E är inget undantag. Samtidigt lär den inte vara helt oduglig för undanvind heller då den påminner en hel del om sitt ett ton lättare syskon J/111, som ofta syns med fint släpp i aktern. 

Håll till godo med genomgång av båten ovan så siktar vi på testsegling och filmning tidigt i vår!

J/112E är säkerlingen en relativt snabb båt. Men i videon ovan verkar varvet inte riktigt ha självförtroendet på plats – 1.11 min in i videon snabbspolas seglingsbilden…

Visas på Allt för sjön, 5-13 mars 2016

J/112E 
Längd:11.00 m
Längd vattenlinje:9,68 m
Bredd:3,58 m
Djupgående:2,10 m
Vikt:5 125 kg
Kölvikt:1 903 kg
Krysställ:65 kvm
Gennaker:26 kvm
Mer info:Marstrandyachts.com