Hisnande hastighet: IMOCA 60:or ger flyguppvisning i Lorient

De är världens kanske mest extrema segelbåtar. På sina bärplan praktiskt taget flyger de fram över vattnet. Förra veckan i Lorient gjorde inga undantag till regeln.

imoca60charal-azimut-speedrun
Spektakulära scener från Azimut Challenge på vattnet utanför Lorient.

Den så kallade Défi Azimut-Lorient Challenge har under de senaste åren samlat IMOCA-seglare från när och fjärran. Så även i år. Mellan den 20 och 24 september möttes 34 besättningar på vattnen utanför Lorient för att slåss i tre regattor: Så kallade speed runs mellan Lorient och ön Groix, ett 48-timmars offshore-race, och slutligen en ”tour” runt Groix.

Förutom förstklassig segling producerar IMOCA-flottan oftare än sällan även bilder i total och oförneklig världsklass.

Se de makalösa hastigheterna när IMOCA 60:orna flyger fram på vattnet utanför Lorient.

Pressa till yttersta gränsen

48-timmarsregattor i all ära men när det kommer till IMOCA 60:or är hastigheterna onekligen det mest kittlande. Därav är den så kallade ”speed run”-tävlingen kanske mest spännande under hela helgen.

Här ges skepparna möjlighet att pressa sina fartraketer till det yttersta. Båtarna startar en och en och ges men ges flera försöka att sätta alla detaljer. När de väl korsat startlinjen ska de över en sträcka på en distansminut ta sig så snabbt vind och farkost tillåter över mållinjen. Ett slags dragrace för segelbåtar som precis som sin motsvarighet på land lockar nyfikna blickar.

Läs även:
Nytt seglingsrekord över 24 timmar – i Södra Oceanen
Förödande kollision i The Ocean Race – ledarbåten ute
Säkrat sponsorskap för Crémer – Thomson blir manager

Än mer imponerande blir det om man sneglar mot resultatlistan. Här skiljer det inte mer än nio sekunder mellan första- och tredjeplatsen. Topp fem har dessutom gjort prestationen att gå i mål på under tre minuter. Toppresultatet registrerades av Charal med Jérémie Beyou och Franck Cammas ombord som lyckades pressa upp båten i en medelhastighet på närmre 23 knop.