X Shore avskedar en fjärdedel av sina fabriksanställda: ”Många är oroliga nu”

Ett försämrat omvärldsläge och svag kronkurs får X Shore att gå på sparlåga. Som ny sparåtgärd säger tillverkaren nu upp närmre 20 visstidsanställda på fabriken i Nyköping.

X-Shore-fabrik-uppsagning
De 20 visstidsanställda som sägs upp i förtid motsvarar en knapp fjärdedel av arbetsstyrkan på fabriken i Nyköping.

En knapp vecka efter releasen av X Shores nya satsning på en PRO-modell kommer beskedet om att knappt 20 visstidsanställda på fabriken i Nyköping får sluta. Detta rapprterar Södermanlands Nyheter under torsdagsmorognen.

Anmäl dig till Elbåtsmässan – Sveriges enda elektrifierade båtmässa med provåkning, expertpaneler och det senaste branschen har att erbjuda – här!

Av de som berörs har flera kontrakt som sträcker sig i flera månader framåt. Nu tvingas de dessvärre att lämna fabriken och företaget inom ett par veckor.

– De som har fått uppsägningsbeskedet tycker att det är trist. De har bra arbetskamrater här och dessutom blir ju deras privatekonomiska situation osäker, säger en anställd till tidningen och fortsätter:

– Även en del fastanställda känner en oro och har börjat leta efter andra jobb.

Läs även:
X Shore med världsnyhet – släpper eldriven arbetsbåt
Svenska X Shore tar fram elmotor med elektronikjätten
X Shore kammar hem mångmiljoninvestering

En fabrik med stora ambitioner

När X Shore gjorde en storsatsning 2021 med att öppna en ny klimatsmart fabrik hoppades man kunna börja serietilverka och uppnå full kapacitet 2022. Men allt tycks inte ha gått enligt planen. Då var planerna att pumpa ut över 400 båtar per år, ett mål som inte har uppnåtts. Istället har produktionstaket legat på cirka tre båtar i veckan.

– Bakgrunden är det oroliga omvärldsläget. Kriget i Ukraina, inflationen och den svaga kronkursen gör att vi ser över alla våra kostnader och därmed säkrar jobben för vår fast anställda personal, säger Elias Wästberg, ansvarig för industrialisering på X Shore till Södermanlands Nyheter.

Än så länge har man kunnat leverera ett hundratal. Nu senast den tidigare nämnda X Shore Pro som ska gå som vattenburen skolbuss i Värmdös skärgård.