X Shore med världsnyhet – släpper eldriven arbetsbåt

Som en eldriven arbetshäst. X Shore Pro ska fungera för såväl dykutflykter som en sjöburen skolbuss i skärgården. Nu tar det svenska elbåtsföretaget klivet in på arbetsbåtsmarknaden.

xshore-pro-x-shore-pro-nyhet-elbat7

X Shore Pro var namnet. Ett helt nytt segment för det svenska båt- tillika techföretaget lanseras i samband med att deras tredje modell släpps. X Shore ger sig nu in i djungeln av arbetsbåtar. Den nya modellen är byggd på den redan beprövade elbåten Elex 8000 som släpptes 2020.

Användningsområdena? Ett av de första skroven ska komma att fungera som sjöburen skolbuss här i Sverige. Men enligt X Shore slutar inte möjligheterna där. På sikt hoppas man kunna sälja in modellen att användas till såväl dykbåt som inom kustbevakning eller kommersiell trafik på vattnet.

– X Shore Pro är ett naturligt nästa steg i vad vi kan erbjuda. Vår flaggskeppsmodell Elex visade prov på att eldrivna farkoster kan se bra ut och ha hög prestanda. X Shore har i sin tur gjort eldrivet båtliv tillgängligt för en billigare peng, skriver X Shores vd Jenny Keisu i ett pressmeddelande.

Läs även:
X Shore 1 – hårt prispressad eldriven familjecruiser
Test: X Shore Elex 8000 – i duell mot känd fossilbåt
X Shore satsar på ny klimatsmart fabrik

En lansering i rättan tid

Under de kommande åren kommer flera lagstiftningar som förbjuder koldioxidutsläpp runt om i Europa att träda i kraft. Ett faktum som X Shore hoppas kunna kapitalisera på. Bland annat nämns den norska ambitionen att sätta stopp för utsläpp på de fjordar som klassats som världsarv. Man listar även hur Amsterdam antagit ett totalförbud för förbränningsmotorer på stadens kanaler som träder i kraft redan 2025.

– Med X Shore Pro visar vi att elektriska båtar kan tjäna industrin och leverera förändring i stor skala samt nå fler människors liv. Vi kan inte förvänta oss att vanliga medborgare ensamma ska driva den stora nollutsläppsövergången som vi behöver för att mildra klimatförändringen. Denna förändring måste drivas av mäktiga aktörer som företag, städer och politiker. Genom att lansera PRO erbjuder X Shore ett värdefullt verktyg för att nå hållbarhetsmål, skriver Jenny Keisu i pressmeddelandet.

Förutom hyttmodell kommer X Shore Pro även att komma som öppen styrpulpet.

X Shore Pro i siffror

Man bygger, som tidigare nämnt, på den redan existreande Elex 8000-modellen vilket ger ett mått på 8 meter mellan för- och akterstäv. Båten kommer att byggas i två modeller, en kabinbåt och en öppen arbetsbåt.

Vad gäller räckvidden är uppgifterna än så länge vaga. Den lär variera stort beroende på väderförhållanden, fart och hur mycket last båten för med sig. Några specifikationer på motor, batteribank eller toppfart har inte heller presenterats ännu men vi kan anta att det är desamma som för Elex 8000, siffror som du hittar i tabellen nedan:

X Shore Eelex 8000

Längd: 8,0 m
Bredd: 2,5 m
Vikt: 2 600 kg
Motor: 220 kW
Toppfart: 33 knop
Antal pers: 10 st
Batteribank: 2 x 60 kWh
Djup: 0,8 m
Pris: Pris från 249 000 € exkl moms.
Mer info: www.xshore.com

Interiört kommer X Shore Pro att kunna anpassas för olika arbetsområden.

Nu hoppas vi att den nya modellen dyker upp under sista helgen i september på Hamnens Elbåtsmässa!