Svenska X Shore kammar hem mångmiljoninvestering

Marknaden för elbåtar hettar till! Nu annonserar Svenska X Shore att man slutfört en investeringsrunda där bolaget tagit in 300 miljoner kronor. Med den nya investeringen hoppas man ta sig ett steg närmre lönsamhet. 

Elbat-X-Shore-i-solnedgang

Efter att ha släppt modellen X Shore 1 i september har det svenska företaget sett ett ökat intresse mot deras eldrivna båtar. Under tisdagsmorgonen annonserade företaget att de precis avslutat en ny runda av investeringar och totalt fått ihop 300 miljoner kronor. Investeringen är en del i arbetet att nå lönsamhet där första delmålet hägrar under 2024.

Enligt X Shore själva är elektrifieringen av fritidssjöfart ett viktigt steg i det globala klimatarbetet.

– X Shores uppdrag är ett viktigt sådant – att leda vägen i övergången till elektriska fritidsbåtar och i förlängningen röra sig bort mot fossila bränslen. En övergång som måste ske under vår livstid. Vi står vid en brytpunkt där företag som X Shore är viktiga för att hjälpa förorenande industrier nå netto noll i klimatutsläpp. Vi kommer att fortsätta arbete nära med våra investerare under nästa kapitel som marknadsledande i vårt fält, skriver Jenny Keisu, vd på X Shore, i ett pressmeddelande.

Nya marknader

De nyinsamlade medeln ska hjälpa företaget att skala upp produktionen i Nyköping. I förlängningen hoppas X Shore även att en ökad försäljning ska vara nyckeln till att finansiera tillgång till nya marknader – inte minst USA.

Se även:
X Shore 1 – hårt prispressad och eldriven familjecruiser
Första bilderna på X Shore 1 – den nya svenska elbåten

Något som hindrat många från att ta sig in på elbåtsmarkanden är de höga prislapparna. Även om andra stora utmaningar funnits har funnits är den kanske största snackisen just den finansiella tröskeln in i ett mer hållbart båtliv.

– För att erbjuda elbåtar till så många som möjligt är det viktigt att vi lanserar flera modeller och alternativ som tillfredsställer de olika behov och önskemål som finns. Det är helt avgörande att X Shore 1 når marknaden med en konkurrenskraftig prisbild, för att kunna utmana fossilbåtar och snabba på övergången till det mer hållbara alternativet, sade Jenny Keisu, vd på X Shore när deras modell X Shore 1 släpptes i början av september i fjol.