Svenska X Shore tar fram elmotor med elektronikjätten

X Shore inleder ett samarbete med elektronikjätten Bosch Engineering. Tillsammans ska bolagen utveckla en specialanpassad elektrisk drivlina till X Shore One. 

xshore-bosch-nytt-samarbete
Det nya samarbetet mellan X Shore och Bosch ska resultera i en specialbyggd motor för modellen X Shore One som börjar levereras under sommaren 2023, ifall det är med nya motorer från Bosch är dock osäkert.

Elbåtsmarknaden är het och många är de som vill ta del av den. Den svenska tillverkaran av elbåtar X Shore har under det senaste året varit på en rejäl frammarsch. I september lanserades X Shore One – en eldriven, prispressad familjecruiser, och i april säkrades en mångmiljoninvestering för att snabbare röra sig mot lönsamhet.

Nu lanserar tech- och tillika båtbolaget nästa nyhet.

Med ständig jakt efter högre effektivitet och bättre prestanda har X Shore ingått i ett samarbete med den tyska motor- och verktygstillverkaren Bosch. Tillsammans ska de utveckla en motor specialanpassad för tillverkarens senaste, prispressade modell.

– På X Shore söker vi alltid efter samarbeten som kan främja vårt arbete för en mer hållbar båtindustri och en grönare värld. Vi tror inte att innovation har några gränser och att vi genom partnerskap med andra innovativa företag, såväl stora som små, kan vi tillsammans flytta gränserna för vad som är möjligt, skriver Jenny Keisu, vd på X Shore i ett pressmeddelande.

En ny sektor för elektronikjätten

Fritidsbåtsektorn är en outforskad sådan för Bosch som hittills arbetat med applikationer för land och större skepp. Företaget har bland annat varit framgångsrika inom motorindustrin på land sedan det sena 90-talet och har under de senaste åren gjort rejäla kliv in på nischade marknader såsom elcyklar. Enligt dem själva passar samarbetet med X Shore just av anledningen att kunna anpassa efter det enskilda användningsområdet.

– Bosch gör stora investeringar i hållbar teknologi och har eftersträvat hållbarhet långt innan det stod högst upp på den sociala agendan. När det gäller just hållbar rörlighet kommer vi att fortsätta stärka vår portfolio med lösningar för elektrifierade drivlinor. Hos X Shore har vi hittat en stark och passionerad partner som delar samma miljömässiga engagemang och starka övertygelse. Jag är glad över att Bosch Engineering får vara en del av X Shores hållbarhetsresa genom att dela med oss av vår erfarenhet och högpresterande komponenter, skriver Dr. Johannes-Jörg Rüger, vd på Bosch Engineering.

Vad ska detta då innebära?

Enligt de nyfunna partnerna så ska den elektriska drivlinan förbättras och utvecklas i samarbete mellan de båda. Tillsammans hoppas de ta fram en modell med bättre kraft, ökad effektivitet, bättre integration och minskade kostnader.

Hur motorn i sig kommer vara utformad med effekt och liknande är ingenting som företagen berättar om i detta nu men när en prototyp är redo för marknaden kommer vi på Hamnen.se definitivt att testa frukterna från samarbetet!