Rekordstor samling 100-åringar i Mariefred
Sommarens stora evenemang för seglande veteranbåtar blir Hundraåringarnas Regatta i Mariefred som pågår i tre dagar med början på torsdag den 26 juli. Då kappseglar 42 klassiska träbåtar, varav 25 är hundra år och äldre.
Regattan är en hyllning till Sveriges unika flotta med riktigt gamla båtar som fortfarande seglar.
-Vi är mycket glada för det stora intresset för evenemanget. Förväntningarna är stora och vi jobbar hårt för att ordna en riktigt trevlig regatta där kappseglingarna blir både vackra att se och spännande att vara med i. Nu fattas det bara att vi får hyggligt med vind så att hundraåringarna kan visa hur snabba de är, säger Gustaf Holgersson som är projektledare för regattan.
För mer än hundra år sedan byggde svenska konstruktörer båtar som på många sätt var långt före sin tid. En del hade fenköl och fritt hängande roder. De var så snabba att konventionella båtar med långa kölar vägrade tävla mot dem. Det skapades regler som var ofördelaktiga för båtar med fenköl och de försvann från kappseglingarna. I regattan deltar två sådana båtar, Oberon från 1901 och X från 1912.
– Det finns inget världsrekord registrerat, men i Saint Tropez ordnas sedan några år en hundraåringarnas kappsegling och där deltog förra året 16 båtar varav 11 fullföljde. Det är det enda racet för hundraåringar vi känner till och vårt mål är att bli större. Det är nog goda chanser att vi kan bli det, men får vi för svaga vindar finns risk att alla våra 25 hundraåringar inte fullföljer.
Regattan seglas i tre klasser: Hundraåringar och äldre, båtar mellan 60 och 99 år och de under 60. Förutom de svenska seglarna kommer båtar från Finland, Norge, Holland och Tyskland.
Största båttyp på regattan i Mariefred blir SK55, med nio deltagare, varav sex är över hundra år gamla. De är skärgårdskryssare med 55 kvadratmeters segelyta och hade sin storhetstid på slutet av 1910-talet. De har bibehållit sin popularitet eftersom de är lagom stora att användas som semesterbåtar men ändå inte större än att de enkelt kan underhållas och seglas av en familj, till skillnad från Medelhavets varvsskötta båtar.
-Vi hoppas kunna bidra till ett generationsskifte i Sverige där fler lockas att segla vackra och välbyggda klassiska båtar så att de blir kvar i sina hemmavatten för kommande generationer, förklarar Gustaf. Många svenska båtar har under de senaste 20 åren sålts till utlandet där det är hög status att segla träbåt.
På avslutningsdagen den 28 juli kommer publiken att få se en uppvisning och kunna vara med ombord och prova på att segla klassiskt. Åskådarna kommer att få rösta om vilken båt som är deras favorit och en jury om vilken båt som har en besättning klädd så att den bäst matchar båten.
För mer information: www.mariefredbk.se.