Raymarine återkallar autopiloter – ”Stoppa användning omedelbart”

Marinelektronikjätten Raymarine återkallar två av sina autopilotsystem. Enligt tillverkaren kan en felaktig komponent få systemet att gira okontrollerat och därmed utgöra en säkerhetsrisk.

raymarine-aterkallar-autopilot
Nu går marinindustrins elektronikjätte ut med varningar om att använda de felaktiga systemen.

Modellerna det rör är Raymarines ACU-150 och ACU-400 autopilotsystem som tillverkats under juni och juli i fjol. Anledningen till återkallandet är att kontrollenheterna utrustats med en felaktig komponent. Systemen kan fungera precis som vanligt för att plötsligt sluta fungera vilket gör det viktigt för konsumenter att undersöka om har en av de aktuella modellerna ombord på sin båt.

Vad är det då som kan gå fel?

Enligt Raymarine själva kan den felaktiga komponenten förkorta livslängden, hindra båten från att gira alternativt få systemet att gira okontrollerat åt ett håll. Dessa problem kan endast åtgärdas genom att koppla bort autopiloten.

Läs även:
Storvarvet återkallar båtar – felmontering sänkte segelbåt i Östersjön
Inflyttning i Sandhamns omtvistade lägenheter – såldes till rekordpris
Överdriven rädsla för brand i elbilar på färjor

Så går du tillväga om du har en av de berörda enheterna

Om man äger en av de modeller som omfattas i återkallelsen erbjuder Raymarine att byta ut och installera en korrekt fungerande enhet utan någon extra kostnad.

– Om din enhet påverkas, eller om du är osäker, stoppa användning omedelbart och kontakta din certifierade Raymarine-återförsäljare. De kommer att undersöka din enhet. Om den tillhör den påverkade gruppen kommer de att ordna med att kostnadsfritt installera en ersättnings-ACU. Den ersättnings-ACU:n kommer att omfattas av återstående garanti för din befintliga enhet, skriver Raymarine i sin kommuniké.

De modeller och serienummer som omfattas är:

ACU-150 (E70430) – 0720203, och 0620001 till 0720131.

ACU-400 (E70100) – 0420339, 0920329, och 0620001 till 0720151.

Raymarine rekommenderar alla som har en av de aktuella autopilotsystemen att notera inställningar i Dockside Wizzard och kalibrera systemet efter att det har bytts ut av en certifierad försäljare eller reparatör.

Mer information återkallelsen och hur du tar reda på om din autopilot berörs hittar du här.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö