Överdriven rädsla för brand i elbilar på färjor

Risken för brand i elbilar ombord på färjor är inte större än för fordon med traditionella bränslen. Detta enligt ny forskning av Research Institutes of Sweden.

Brand_Stena_Line

Många rederier tvekar inför hanteringen av elbilar på grund av brandrisken. Ny forskning visar dock att rädslan är överdriven och att brandriskerna med elbilar inte är större än för fordon med traditionella bränslen.

Se också:
Brand ombord på Stena Scandica

Överdriven oro

– Det finns en stor rädsla kring hanteringen av elbilar som fått extra stort fokus när det kommer till fartyg på grund av den utsatthet man befinner sig i på havet, säger Franz Evegren, projektledare för LASH FIRE och enhetschef på Brandsäker Transport på RISE till Auto Motor & Sport.

Brinner annorlunda

Av samma forskningsrapport kan man dock utläsa att brandförloppet skiljer sig mellan eldrivna och fossildrivna bilar. Elbilar innebär alltså inte en större risk för brand. Men när de väl brinner kan de hamna i termisk rusning som är svår att få stopp på och som ger utsläpp av brännbara gaser.

Kyltransporter är värst

En av de vanligaste orsakerna till brand ombord på färjor har dock med el att göra. Framför allt är det kylda lastbilsenheter som har orsakat bränderna.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö