Storvarvet återkallar båtar – felmontering sänkte segelbåt

En felmonterad bogpropeller fick en tysk segelbåt att sjunka under förrädiska förhållanden i mars. Nu återkallar det franska storvarvet Jeanneau flera varianter av sin populära crusingmodell. Se de otäcka bilderna från förlisningen!

olycka-jeanneau-bogpropeller-aterkallning
När väl vattnet började tränga in tog det inte lång tid innan båten sjönk. Hela förloppet ska inte ha varat längre än 7 minuter. Foto: Peter ”Pete” Sage.

Det var i mars som den tyska violinisten och medlemmen av shantybandet Santiano Pete Sage var ute till sjöss med sin Jeanneau Sun Odyssey 410. Halvvägs genom överfarten mellan Heiligenhafen till Olpenitz började båten ta in stora mängder vatten, enligt utsago till det tyska båtmagasinet Yacht.

Sage var snabb med att få igång länspumpen men vattnet fortsatte att stiga och det gick snabbt att konstatera att översvämningen inte gick att stoppa. Det dröjde inte heller länge innan båtens elektronik slogs ut och motorn stannade.

Paret Sage tvingades agera fort och sjösatte gummijollen från aktern. Men först tvingades de lossa den där den satt surrad på fördäck under tiden båten sjönk allt mer. Från dingen kunde de se hur deras 41-fots segelbåt sjönk på bara ett par minuter.

Medan båten sjönk kunde Pete Sage kontakta sjöräddning via sin mobiltelefon. Sjöräddare från den tyska räddningsstationen i Laboe satte snabbt fart mot haveriplatsen. Där kunde de undsätta paret från gummijollen som befann sig i hård vind med vågor på en dryg meter.

Ovan kan du se bildförloppet på den sjunkande båten taget från gummijollen. Foto: Peter ”Pete” Sage.

Bärgades för kontroll

Efter en vecka på bottnen bärgades segelbåten av ett danskt specialfartyg innan den bogserades in till Laboe där den lyftes upp på land. Tysk sjöpolis följde bärgningsprocessen och kunde på land konstatera vatteninträngningen orsakats av en felmonterad bogpropeller.

Den felande länken i bogpropellerkonstruktionen från Sleipner-Sidepower var en fläns som skulle ha varit laminerad i båten men istället limmats från utsidan med vanlig tätmassa.

Se även:
Allvarlig båtolycka i Stockholm – två svårt skadade
Ostindiefararen Götheborg räddade segelbåt i sjönöd
Plötsligt får allt fler och kranen välter – se klippet
Se hur en sjunken båt bärgas – ”Vanligare än man tror”

Det franska storvarvet Jeanneau har nu meddelat att man återkallar samtliga Jeanneau Sun Odyssey av modellerna 410, 440 och 490 som är utrustade med Sleipner-Sidepowers utfällbara bogpropeller byggda mellan åren 2020 och 2022. Väl i hamn ska båtarna inspekteras och om samma fel upptäcks på fler båtar kommer varvet att åtgärda detta utan några omkostnader för båtägaren.

På sin hemsida har varvet samlat information till båtägare som tror sig kunna äga en av båtarna med felmonterad bogpropeller.