Inflyttning i Sandhamns omtvistade lägenheter – såldes till rekordpris

Bland de högsta kvadratmeterpriserna i Sverige – någonsin. Det har de som köpt hotellägenheter i Sandhamn fått hosta upp. Nu är det inflyttning i de omtvistade lyxboendena i skärgårdsidyllen.

Nu flyttas det in i de omtvistade lägenheterna i Sandhamn – lägenheter som slår rekord i kvadratmeterpris.

Med en blinkning mot röda sjöstugor har man gjort en del för att de nyproducerade husen med utsikt mot Lökholmen ska passa in i skärgårdsmiljön. Men ändå har byggandet av stugorna väckt stark kritik. Dels för arkitekturen men också för belastningen på det lokala vattensystemet.

Ärendet har överklagats, gått upp till mark- och miljödomstolen och där tillåtits. De klagande har nu helt enkelt fått finna sig i situationen.

Boendeformen är emellertid något speciellt. De som köpt in sig är bundna till ett uthyrningsavtal som tillåter att Seglarhotellet hyr ut bostäderna när ägarna inte är på plats.

Än så länge finns det stugor kvar även om de flesta redan är köpta.

– Sandhamn är en speciell marknad, den är väldigt kapitalstark. Det finns många köpare som betalar kontant, de är inte lika beroende av lån. Sen finns en uppdämd efterfrågan efter att få komma in på Sandhamn för att få leva och bo här, säger mäklaren Robert Nordstrand som förmedlat stugorna till Dagens Nyheter.

Läs även:
Brand på seglarhotellet i Sandhamn – gäster utrymdes
David paddlar till alla öar i Stockholms skärgård
Upptäcktsresan – med rib till pärlorna runt Sandhamn

Hisnande priser

Prislappen på dessa omsusade stugor? Då de varierar i storlek är det svårt att sätta ett fast pris men under februari månad såldes en för strax över 15 miljoner kronor. Lägenheten var på 66 kvadratmeter vilket ger ett pris på cirka 227 000 kronor per kvadratmeter.

Samtidigt ger stugorna omsättning i form av besöksnäring vilket har varit centralt för bygden sedan 1800-talet. Dock har de rusande bostadspriserna gjort det svårt för lokalbefolkningen att äga en bostad när välbärgade stadsbor och folk från utsocknes lägger stora summor för en plats i paradiset.

– Priserna gör det helt omöjligt att bo här om man vill köpa sin bostad. Om det inte fanns hyresrätter skulle det till sist bara bo personer med en väldigt stadig kassa här, säger Stefan Petersson ordförande för samfällighetsföreningen Eknö Hemman till DN.