Pråmar till skydd mot Ukrainas marina drönare

Fyra uppradade pråmar framför hamnbassängen i Novorossijsk. Det är ett av Rysslands försök att skydda sig mot Ukrainas framgångsrika attacker med marina drönare.

Marin-drönare
Pråmar framför hamninloppet. Det är Rysslands senaste grepp för att värja sig mot Ukrainas drönare. Foto: United 24

Ryssland lider svåra förluster på Svarta havet där Ukrainas framgångsrecept stavas drönare som enligt uppgift ska ha slagit ut en tredjedel av deras stolta Svartahavsflotta. I ett försök att förhindra fler förluster radar man nu upp pråmar framför inloppet till Svarta havsflottans anläggning i ryska Novorossijsk.

Om det går som man tror och hoppas ska det nu bli svårare för ukrainarna att komma åt fartygen med hjälp av marina drönare. De objekt som nu ligger i skydd bakom pråmarna hör till mest värdefulla objekt.

Sänkte ”Moskva”

De speciella ukrainska drönarna ska vara särdeles effektiva och har varit delaktiga i flera framgångsrika operationer. Det gäller inte minst vid sänkningen av örlogsfartyget Moskva. Nyligen lyckades Ukraina också skada ett signalspaningsfartyg, som den ryska marinen bara har två exemplar av.

Svåra att stoppa

En av förklaringarna till drönarnas effektivitet är inte låter sig upptäckas av radar i första taget. Att skilja en flytande drönare från vågor och allt annat som rör sig på havet är mycket svårt.