Försvarsmakten sköt ner drönare vid brittiskt flottbesök

I samband med att Göteborg fick flottbesök HMS Queen Elizabeth i oktober sköts en drönare som flugit över det brittiska hangarfartyget ner. Försvarsmakten har inlett en utredning men det finns inga misstankar om inblandning från främmande makt. 

Det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth förtöjde i Göteborgs hamn den 13 oktober ifjol. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Vi på Hamnen har tidigare rapporterat om det flottbesök från den brittiska flottans flaggskepp HMS Queen Elizabeth i Göteborg i oktober ifjol. När besöket ägde rum satte man upp ett skyddsobjekt runt fartyget, en vanlig åtgärd vid händelser som denna.

När det plötsligt upptäcktes en oidentifierad drönare i närheten av hangarfartyget togs beslutet att skjuta ner farkosten snabbt.

– Drönaren som kom in i området eliminerades. Personalen hanterade situationen snabbt och effektivt, det tog inte mer än några sekunder innan vi hade tagit ner drönaren, säger Carl-Johan Edström, chef för Försvarsmaktens operationsledning. 

Läs även:
Sverige vässar klorna med nya hypermoderna ytstridsfartyg
Försvarsmaktens råd till skärgårdsfolk under vintermånaderna
Video: Brittiska hangarfartygets mäktiga besök i Göteborg

I förra veckan meddelade man att händelsen kommer utredas av polis och Försvarsmakten. Det finns emellertid ingenting som tyder på att främmande makt skulle ha legat bakom intrånget runt skyddsobjektet HMS Elizabeth.

– Den här drönaren är inget du stoppar i fickan, men inte heller en som väger tiotals kilo. Försvarsmakten har förmåga att verka mot drönare av olika slag. Den förmågan utvecklas kontinuerligt.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att den som flyger drönare alltid bör utgå från att det inte är tillåtet att göra så där försvarets verksamhet bedrivs.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö