Flytande drönare ska knäcka ryska flottan

Att skjuta ner en flygande drönare är en sak. Att skjuta ner en flytande sådan är en helt annan. Däri ligger förklaringen till Rysslands svåra förluster på Svarta havet. Se videon!

Drönare-krig
Flytande drönare är svåra att upptäcka och därför ett mycket effektivt vapen vid krigföring till sjöss.

Ryssland lider svåra förluster på Svarta havet där Ukrainas framgångsrecept stavas drönare. Det handlar om flytande sådana, inte sällan ombyggda vattenskotrar, som fulla med sprängmedel helt sonika krockar med krigsfartyg och oskadliggör dem. Något som Skippo har rapporterat om vid ett flertal tillfällen.

Så sent som för en vecka sedan rapporterade vi om den svenska Kustbevakningens beslut att skicka nio vattenskotrar som stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland. Vattenskotrar som omvandlas till den sortens drönare som varit effektiva mot Putins Svartahavsflotta.

Men varför inte stoppa de flytande drönarna med moteld – så som man gör med flygande drönare? Den korta förklaringen är att den förstnämnda inte låter sig upptäckas av radar i första taget. Att skilja en flytande drönare från vågor och allt annat som rör sig på havet är ingen enkel sak.

Se videon när krigsanalytikern Anders Puck Nielsen fördjupar sig i ämnet!