Moderna funktioner i gamla instrument – Raymarines expert tipsar

Att uppdatera sina gamla instrument med moderna funktioner är en snabb och ekonomisk väg till enklare, roligare och mer fartfylld segling.

Segling blir allt mer datadrivet och med några få undantag har de som lyckas prestera jämnast oftast hjälp av teknologi. Något som är särskilt påtagligt inom havskappseglingen där små fel och fartförluster kan få stora konsekvenser och kosta mycket tid.

Inför Skippos gemensamma med Svenska Sjö mot Gotland Runt tog vi kontakt med experterna på Raymarine för att se vad som skulle kunna passa just oss, vår båt och våra avsikter. Det vill säga funktioner som förenklar och förgyller för såväl semester- som kappseglaren.

Med bakåtkompatibilitet behöver det inte kosta skjortan

På de flesta segelbåtar sitter det någon form av fart- och/eller vindgivare. Vissa har sett bättre dagar, andra är som nya. Ett vanligt motstånd bland segelbåtsägare för att uppdatera de system som redan sitter på båten är rädslan att allt behöver bytas.

Men det är nödvändigtvis inte fallet.

– Speciellt bra med de system som vi kommer att installera på Elan 310:an är att de är bakåtkompatibla med de lite äldre ST60 instrumenten som sitter i båten sedan tidigare, säger Anton Östlund, försäljningschef på Raymarine.

Groundbreaker utrustades med en så kallad ”Axiom+”-skärm, det vill säga vad de allra flesta skulle kalla för en plotter. Med denna skärm kommer dock så mycket mer än bara kartor.

Från Axiom-skärmen kan man till exempel, med hjälp av lite inställningar så som båtens kryssvinklar, få in laylines för att lätt få reda på när det är dags att göra nästa stagvändning för att klara ett grund eller under en kappsegling nästa rundningsmärke.

Serie: Drömmen om Gotland Runt

Smarta funktioner som gör det lätt att segla bättre

Eftersom Elan 310:an gjorts redo för ett Gotland Runt valde vi att även installera en ”Alpha”-skärm. Ett slags seglingsinstrument som tar all data från logg, vind, och polartabeller för att ge tydliga indikationer när båten seglas till sin fulla potential.

Men nu tänker säkert ni: ”alla går inte runt med en polartabell i bakfickan”.

Helt rätt, och det har även Raymarine tänkt på. Därför har man tagit hjälp av flera av de stora segelbåtsvarven för att kunna erbjuda förinställda tabeller till flera hundratals båtar. Polardiagrammen i sig visar vad som är båtens i teorin optimala fart vid olika vindstyrkor och riktningar.

Men är inte detta mest för bara kappseglare?

– Definitivt inte! Vårt nya Alpha-instrument är utvecklat speciellt för seglare och passar oavsett om man är aktiv i regattor eller om man familjeseglar. Där finns funktioner som den så kallade SailPoint som ger en väldigt visuell bild över hur man bör styra för att hålla rätt fart, kurs och vindvinkel för att nå nästa waypoint eller det uppsatta målet.

Håll utkik på Skippo.se för en genomgång i hur de nya instrumenten kopplas samman med de gamla!

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö