Därför köper världens mäktigaste flotta båtar från Sverige

stridsbat-stridsbat90-militar-forsvarsmakten
Även om Amerikanska försvaret inte köpt fler än ett par båtar är det ändå ett kvitto på Dockstavarvets förmåga att producera båtar i toppklass.

Från Kramfors till Förenta Staterna. Stridsbåt 90 fick till och med den amerikanska försvarsmakten att öppna plånboken. Runt om i världen betraktas båten från Dockstavarvet som en av de främsta i sin kategori.

Med toppmoderna hangarfartyg, kryssare, och jagare är den amerikanska flottan i en klass för sig. Det är dessutom ofta till dessa vattnets vidunder tankarna går apropå just USA:s flotta. Men bland alla dessa mångmiljardfartyg finns de mer anspråkslösa men ack så viktiga farkosterna.

Däribland den svenska Stridsbåt 90 som tillverkas av Saab på Dockstavarvet i Kramfors.

Men vad är det som gör denna förhållandevis lilla stridsbåt relevant för världens största militärmakt?

Täcker ett glapp ingen annan farkost gör

Det amerikanska försvarets mångsidighet skapar behov för farkoster som existerar i ett slags läge mellan de stora transportfartygen och de kvicka, grundgående och lättmanövrerade gruppbåtarna.

Där passar Stridsbåt 90 som handen i handsken.

Läs också:
Ny effektiv svensk torped ska hålla Ryssen stången
Svenska försvarets råd till skärgårdsfolket i vinter
Nytt Svenskt fartyg och NATO-besök i Stockholm

Med en besättning på två till tre personer tar Stridsbåt 90 upp till 18 soldater som tack vare vattenjetsystemet kan gå väldigt långt in i grunda vikar vid landsättning.

Nyligen uppdaterad

Under 2021 kom en uppdatering till den gamla trotjänaren Stridsbåt 90, en ny modell som fick komma att heta Combat Boat Docksta CB90. Ser man bara till utseendet så är det inte mycket som har ändrats under de 30 år modellen varit i tjänst. Men vid en närmre titt är de moderna egenskaperna hos den nya Docksta-modellen snudd på häpnande.

Motorerna fick sig en välkommen påökning i hästkrafter samtidigt som de flyttades för att öka stabilitet. Bortsett från detta utrustades den nya modellen även med en ny bogramp i fören och en förstärkt vapenplattform som ska klara av att avfyra missiler.

Se fler fascinerande inslag från Youtube-kanalen Fluctus!