Frank Anderssons båt i högfartsdrama vid Sandhamn

Med 1 650 hk kan det gå rejält fort. Och rejält fel. Här är en video från Poker Run 1o juli där brottarlegendens Baja 35 får ett obehagligt kast i över 70 knop och nästan rammar två båtar.

Power Boat Weekend gick av stapeln 7-10 jul och starten gick med dunder och brak vid Strandvägen i Stockholm. Båtarna började med att brumma genom Djurgårdsbrunnskanalen och Baggenstäket för att sedan fortsätta vidare till Nynäshamn.

Hamnen.se följde med på första sträckorna (här kan ni läsa vår skrivna reportage från Poker Run 2016) och snart publicerar vi flera videor från vår upplevelse.

Men det var dag två som ett väldigt otäckt tillbud ägde rum. I mångas ögon gick vågorna höga och flera av förarna sägs ha kört på gränsen av sin förmåga.

Det var säkerligen fallet för föraren ombord på Frank Anderssons Baja 35 med dubbla V8-maskiner på vardera 825 hk.

I videon ser det ut som att han gasar för fullt och trimmar ut dreven max precis innan båten träffar en stor våg och lyfter med fören rakt upp mot skyarna.

Landningen blir högst otrevlig och föraren tappar kontrollen.

– Det var otroligt obehagligt. Jag höll initialt stort avstånd till Franks båt men när föraren förlorade kontrollen och girade rakt mot mig och min bror så var vi bara hundradelar från att krocka, berättar Janne Gillving som kör den röda Wellcraften i videon.

Han fortsätter:

– Vi höll stadiga 50 knop men när jag såg att Franks båt skenade åt vårt håll så slog jag direkt av gasen. I och med det tappade jag ju också styrförmågan. Jag insåg snabbt att bromssträckan skulle bli för lång och gav full gas igen med fullt rattutslag babord. Tack vare det lyckades jag precis missa Franks båt.

– När vi pustade ut efter incidenten märkte jag att babords motor hade dött när jag slog av gasen för att bromsa båten. Tur att det inte var styrbords motor som dog, för då hade jag nog inte haft styrkraft nog att hålla undan när jag gasade på igen.

Båten som med minsta möjliga marginal passerade Janne Gillvings Wellcraft om styrbord var också tvungen att gasa fullt för att ta sig ur situationen helskinnad.

– Hade han slagit av gasen hade det blivit krock. Han gasade istället fullt och lyckades gira framför mig och samtidigt hålla undan för Franks båt. Det gick i 65 knop.

Hur hade situationen kunnat undvikas?
– För det första så hade Baja 35:an trimmat ut alldeles för mycket. Men hade han slagit av på gasen efter landningen så hade situationen säkert löst sig. Jag gissar att föraren blev chockad och tappade kontrollen. Vi hade tur. Kast av det där slaget kan lätt resultera i riktigt svåra skador.

CrashSe världens kanske mest uppmärksammande högfartskrasch. Situationen är väldigt lik den ombord på Frank Anderssons båt under Poker Run Powerboat Weekend 2016.

– Vi var ganska skakade efteråt och vi såg att man bytte förare på Frank Anderssons båt för vidare färd in mot Sandhamn.

Ovana vid hög sjö
Janne Gillving har deltagit i alla Poker Run som gått i Stockholmsområdet. Det första var för 20 år sedan och han har alltid kört sin röda Wellcraft Spyder med dubbla V8-maskiner på vardera 271 hk.

– Jag kör mycket i skärgården och tyckte inte att det var särskilt dramatiskt den här sträckan från Nynäshamn till Sandhamn. Men en del deltagare upplevde det som stor sjö och det kan ju tyda på ovana.

Hamnen.se når Bengt Johansson som är en av arrangörerna.

– Poker Run är ingen tävling. Det är en eskader eller en båtträff om man så vill. Vi som arrangörer tar inget ansvar för hur folk kör. Men vi uppmanar alltid alla att köra försiktigt, hålla avstånd, följa alla regler och se sig om hela tiden. Dessvärre växer hornen väl mycket hos vissa och det i kombination med liten rutin är inte önskvärt.

Se fler högfartsvideor:
Extrema båtar på öppet hav i Smögen Poker Run
.
Soundcheck – musik för motoröron!
Megaflyg med 46-fots Cigerette!
Galen flygtur i 240 knyck
!