Poker Run – starkaste motorfesten!

Hoj- och bilträffar i all ära. Men om det är flest hästkrafer per ekipage som räknas så måste man ut på sjön. I helgen var det V8-frossa i Powerboat Weekend Stockholm och Hamnen.se var med.

102 knop. Det var vad loggen visade när Carl-Fredrik Söderberg med besättning släppte alla de 2 150 hästkrafterna fria under sista delsträckan in mot Sandhamn.

Men så är det också Söderbergs Cigarette 39 Top Gun med dubbla MerCruiser 1075:or som uppges vara snabbast bland de närmare 100 fartvidunder som deltog i årets upplaga av Powerboat Weekend Stockholm.

Carl-Fredrik Söderberg med besättning kom upp i 102 knop.

I grunden är Powerboat Weekend och Poker Run en eskader snarare än en farttävling och mer än något annat så handlar det om att landets mest spektakulära muskelbåtar ska få träffas och snöa in sig i det som är dem närmast hjärtat – groteska muskelbåtar med hysteriskt mycket power i motorrummen.

Men minst lika viktigt är att få visa upp sig och sitt för omgivningen. I år delades detta spektakel upp i två separata så kallade Poker Run-tävlingar.

Hamnen.se bevakade spektaklet från en Rupert R8 med en Evinrude 300 hk på akterspegeln och hade stora svårigheter att hänga med på sträckorna där fri fart rådde. 

En på fredagen med start i centrala Stockholm och mål i Nynäshamn. Och så ytterligare en på lördagen med start i Nynäshamn och mål i Sandhamn.

I allt detta ingår delstopp där deltagarna drar ett kort och samlar ihop till en pokerhand som spelas ut på kvällen. Däri ligger själva tävlingsmomentet.

Musik för motoröron
För en oinvigd är synen och ljudet när 100-talet muskelbåtar drar igång sina motorer samtidigt närmast chockartad. För de närmast inblandade är det musik för motoröron.

För den som har förmånen att delta eller beskåda skådespelet från egen båt ute på sjön är ögonblicket då arrangörsbåten ger startsignalen ute på fritt vatten något alldeles extra.

Det är då som de 100 helvetesmaskinerna ger full gas, river upp sina vattenridåer och försvinner i horisonten på några ögonblick. Kvar bakom sig lämnar de bara korsvågor, rök och åskådare som garanterat är berörda på ett eller annat sätt.

Hamnen.se var på plats och bevakade hela härligheten såväl under delstoppen som ute på det stora blå och flera videoreportage om detta kommer att publiceras inom en snar framtid.

Då utlovas ett frosseri i motormuller, galen båtkörning när den är som bäst samt intervjuver med såväl doldisar som kändisar i muskelbåtbranschen.

Frank Andersson har funnit sig till rätta i en Baja 35 Outlaw.

Exempel på det senare är brottarlegenden Frank Andersson som debuterade med en Baja 35 Outlaw. Och som nu har fallit pladask för denna säregna fortåkarkultur.

Se Skippos videoreportageserie från Powerboat Weekend:
Del 1 – Powerboat Weekend – Sveriges mäktigaste motorfest.
Del 2 – Cigarette 50 – en värsting bland värstingar.
Del 3 – Apache 41 – en härdad stridshingst.

Ännu mer V8-frossa:
Poker Run – starkaste motorfesten!
Frank Anderssons båt i högfartsdrama vid Sandhamn.