Icke seglingskunnig fransk filmmakare bakom serien om VOR
En filmmakare med flera dokumentärer bakom sig, men som helt saknar erfarenhet från sportprogram, har fått uppgiften att regissera TV-serien som Volvo Ocean Race.
Korta videoklipp kommer säkerligen att vara huvudingrediensen i rapporteringen från Volvo Ocean Race och det kommer att bli ett race bland ombordreportrarna om vem som kan producera mest och bäst. Men man släpper inte det klassiska tv-formatet och bakom skrivborden på VOR-kontoret i Alicante kommer man i vanlig ordning att peppra båtarna med önskemål om vinklar och därefter sätta ihop reportrarnas reportage till ett sammanhängade 30-minuters program i 39 veckor.
Ny regissör
Regissören François Gandolfi ska sätta en tydlig prägel på Life at the Extreme, som serien heter. Ledningen säger att publiken kommer att få en inblick i seglarnas dagliga liv under kappseglingen runt jorden på ett sätt som de aldrig fått tidigare. Det blir spännande att se vad det innebär.
Fransmannen erkänner att han vet ”absolut ingenting” om segling men bland hans imponerande TV-meriter från de senaste tjugo åren har han producerat åt både Discovery och BBC (se hans cv här).
– Vi tittade på en lång rad av respekterade regissörer för vårt veckomagasin men det var tydligt att François var rätt person för att hjälpa oss nå en ny publik, säger Björn Alberts som är Kommunikations- och marknadsföringschef för Volvo Ocean Race.
Regissören François Gandolfi (t h) har ingen erfarenhet av segling men är duktig på att berätta människor.
– Det här är en av världens mest dramatiska och mänskliga historier, för att inte tala om ett av idrottsvärldens mest utmanande test av både fysik och psyke. François förmåga att producera engagerande program om vanliga människor som gör extraordinära saker gör honom till ett perfekt val för oss i vår ambition att locka nya fans.
Gandolfi tvekade inte en sekund på att ta sig an utmaningen att fånga tävlingens unika berättelse och förmedla den på ett sätt som aldrig gjorts tidigare i dess 41-åriga historia.
– Det fascinerar mig hur någon vettig person ens kommer på tanken att göra det här racet. Jag har gjort program om enastående kvinnor och män i hela mitt liv, men aldrig tidigare jobbat med en liknande grupp människor och sättet de tar sig genom den nio månader och nästan 40 000 sjömil långa utmaningen, säger François Gandolfi och fortsätter:
– En del människor kanske tror att segling är en bakåtlutad och civiliserad sysselsättning, men Life at the Extreme kommer att visa att det är långt från sanningen för de män och kvinnor som håller på med havskappsegling.
Att komma närmare seglarna
Volvo Ocean Race har också anlitat Sunset+Vine, ett prisbelönat brittiskt produktionsbolag som varit inblandade en hel del tidigare som är experter på sport och framförallt segling.
Leon Sefton, världsledande producent av seglingsprogram, kommer att producera programmet från slutet av september 2014 till slutet av juni nästa år. En viktig ingrediens är också tävlingens ”Onboard Reporters” som finns ombord på varje tävlingsbåt. Deras roll är att vara en fluga på väggen, berätta vad som händer på båtarna och fånga filmmaterial till varje avsnitt av TV-serien.
Enligt Andrew Preece, projektledare för Sunset+Vines seglingsavdelning, kommer valet av François Gandolfi göra att tittare kommer närmare det verkliga livet för seglarna.
– Det är en av flera nyskapande idéer, precis som att vi nu har ett produktionsteam dygnet runt i tävlingens högkvarter i Alicante. Det kommer att föra tittarna närmare all action och de risker som lagen utsätts för hela tiden, ett tema som kommer att vara en röd tråd genom hela vår bevakning, säger Preece.
Fler än 75 TV-kanaler har redan tagit in Life at the Extreme och programmet har premiär veckan innan den första etappen av Volvo Ocean Race som startar den 11 oktober. Varje program kommer att vara 30 minuter långt och serien består av 39 delar. Det är oklart om showen kommer att visas på svensk tv men den kommer med all säkerhet kunna konsumeras på webben.