Familjeliv ombord – och konsten att lägga till utan att tappa humöret

”Hoppa älskling, hoppa!” Vi har alla legat i hamn och hört det där ropet eka mellan båtarna – ofta med lätt panik i rösten. Hur ska personen vid ratten eller rorkulten, kanske flera meter akterut på en lite större båt, kunna avgöra när den i fören faktiskt är redo att hoppa i land?

Batsemester-med-liten-motorbat-i-Stockholms-skargard

Med några enkla tips kan familjelivet ombord bli både lugnare och roligare. Det är ofta just vid tilläggningen som relationerna ombord ställs på sin spets. Tydlig kommunikation kan göra underverk för att semestern ska bli sådär härlig som man vill att den ska vara, och göra att man slipper onödigt drama. Prata ihop er redan innan ni går in i hamnen om hur ni ska kommunicera när det är dags. Vilket språkbruk ska ni använda? Med flera meter mellan er, och motorljud som stör, räcker det inte alltid att ropa. Använd gärna teckenspråk eller trådlösa hörlurar så att ni kan ringa upp varandra.

För den vid ratten kan det vara till stor hjälp om personen i fören anger hur långt det är kvar – “tre meter, två meter, en meter” – både med ord och motsvarande antal fingrar i luften, i fall det inte hörs över motorljudet vad man säger. Då blir det enklare att närma sig bryggan eller klippan lugnt och kontrollerat. Och det är den som står i fören som avgör när hen är redo att kliva i land – inte personen vid ratten. Ibland måste man hoppa iland på en klippa, men i mina kurser tränar vi på att köra så pass kontrollerat att man i möjligaste mån ska kunna kliva i land, snarare än att göra ett djärvt svanhopp med risk för stukade vrister och dålig stämning. 

Ett enkelt knep många glömmer bort när det blir lite puls inför tilläggning i en full hamn, är att inte bara förbereda båten med fendrar och tampar i god tid – utan också besättningen. Om alla ombord vet vad som är på gång minskar risken för missförstånd. Och om något ändå skulle gå snett, så är alla mentalt förberedda på att hjälpas åt och lösa situationen.

En av mina kursdeltagare delade med sig av ett annat tips för att värna om semesterharmonin ombord. De hade infört traditionen att de tar charkbrickan innan tilläggning, så att ingen ska riskera att bli kort i tonen vid tilläggning på grund av lågt blodsocker.  

Med lite förberedelse, god kommunikation – och kanske en charkbricka senare – blir tilläggningen lugnare. Och familjelivet ombord lite mer harmoniskt.