Undvik grundstötning med hjälp av AIK och ostmackor

Vad har AIK-loggor, ostmackor och väderstreck gemensamt? En hel del – i alla fall om du frågar båtinstruktören Annika Trogen. I denna krönika delar hon med sig av knep för att förstå de svartgula kardinalmärkena och hur du undviker att gå på grund i sommar.

Vädersträcksmärken, geting-prickar eller AIK-märken, som mina barn sa när det var små, kärt barn har många namn. Det fina namnet på de svartgula sjömärkena är kardinalmärken. 

Min erfarenhet som båtinstruktör är att de kan ställa till det lite. Det gäller både att veta vilken som är vilken, men också vad de egentligen betyder. Hur ska du passera dem för att inte gå på grund? Och sen måste man också ha koll på vädersträck, det vill säga kompassen, och det kan ibland ge lite rynkade pannor ombord på mina kurser. 

Många tycker att nord- och sydmärkena är hyfsat enkla. De två topptecknen pekar mot norr eller söder – och pricken är svart upptill (norr) eller nedtill (söder). 

Det blir lite knepigare med väst- och ostmärket. En klassiker är att västmärkets topptecken ser ut som ett vinglas – ”V som i vin, V som i väst”. Min favorit är dock att använda engelskans ”waist” (midja) – västmärket har en svart midja. Ser du en gulsvart prick med svart på mitten? Då är det ”waist” = west!

Vad gäller ostmärket sa en förskole pedagog jag hade som kursdeltagare enkelt: ”Ost är gult – ostmärket har gul midja”. Sedan utvecklades minnesregeln förra sommaren när en annan kursdeltagare glatt utbrast ”Titta, en ostmacka!”. Han tyckte sig se en dubbelmacka på mörkt bröd med ost i mitten. Plötsligt blev det hur enkelt som helst att veta när man har att göra med ett ostmärke. Tidigare kunde det var tyst en stund i båten på mina kurser när vi kom till just ett ostmärke. Numera sitter ostmackan som en smäck! 

Sjömärkena har inte alltid sina topptecken i verkligheten, och inte heller på GPSn. Därför är det bra att ha minnesregler som fungerar även när man bara har färgerna till hjälp. 

Men det räcker inte bara med att veta vad det är för märke, utan man måste också veta hur man ska tolka det. Till exempel ett nordmärke står norr om grundet och du ska således passera norr om märket. 

Då kommer nästa fråga – hur vet man vad som är norr? Jag upplever att vädersträck och kompassen kan ställa till det ibland och många känner sig osäkra. Vet du inte i vilket vädersträck du färdas i hjälper det inte att veta att man ser en ostmacka. Är man inte orienterare och det var ett tag sedan man gick i skolan kan det vara bra att kolla upp kompassrosen, så man känner sig bekväm med vilken siffra som är vilket väderstreck. 

På många GPS:r finns en liten förenklad version av kompassrosen där det röda pekar mot norr och det vita mot söder som är väldigt hjälpsam när man snabbt ska avgöra hur man ska passera sin ostmacka. 

Är du rädd att bli osäker när du väl är ute på sjön? Kolla upp rutten du ska köra innan du sticker iväg!

Nu när alla vill ge sig ut på sjön samtidigt kommer nästa krönika att handla om att kunna hantera tilläggning i en trång hamn. 

Vi ses på sjön!