Allegra och Wetjob snabbast – men än tävlas det runt Gotland

Det har gått undan i årets Gotland Runt. De snabbaste en- och flerskrovsbåtarna är nu i mål men än pågår kampen om totalsegern ute till sjöss.

Wetjob påväg in mot Sandhamn med ett storstor hissad, ett så kallat trysail.

Klockan var 14.07 på måndagseftermiddagen när jättekatamaranen Allegra gick i mål med så kallad Line Honours (först över mållinjen oavsett klass). En imponerande segling där 84-fotaren vare uppe i en toppfart på 34,2 knop, ett personbästa för besättning och båt.

Lättvinden genom skärgården gjorde det dock svårt att slå något hastighetsrekord för tävlingen med de, ändock imponerande, 12,9 knop som åstadkoms. Trots detta var man väldigt nöjd med seglingen.

– Vi försöker hela tiden segla ovanpå vattnet men i de stora vågorna händer det ofta att vi i seglade under, säger Helena Darvelid, besättning ombord på Allegra. Men besättningen har gjort ett fantastiskt jobb och stämningen ombord har varit jättebra, fortsätter hon.

Det skulle dock dröja till tisdagsmorgonen innan första enskorvsbåten båt gick i mål. Då var det Farr 400:an Wetjob som korsade mållinjen vid Sandhamn. Något man gjorde till applåtder och jubel.

Läs även:
Ola och Jon Räddades med helikopter under Gotland Runt
Ledande Boj Boj bröt efter mastbrott
Gotland Runt: 150 båtar har brutit – SMHI varnar för kuling

En beundransvärd pers

Besättningen lyckades med något som många trott varit omöjligt – snabb segling från start till mål. Men färden har inte varit utan besvär.

– I natt fick vi ett timglas i 20 knop, en släng-gipp, så gick bommen i två delar, fortsatte Niclas. Vi tappade en timme på att reda ut det, men trots den förminskade segelytan har vi kunnat hålla 10 – 15 knop in i mål. Nu ska det bli gott med frukost, sade Niclas Heurlin, skeppare på Wetjob till KSSS vid målgången.

Trots den otroliga prestation Wetjob gjort är det ännu en handfull båtar som har chans att slå den snabbaste enskrovsbåten på korrigerad tid och därmed ta hem totalvinsten.