Ola och Jon räddades med helikopter under Gotland Runt

Det blev ett tråkig slut på årets Gotland Runt för Ola Astradsson och Jon Sindeman. Efter ett roderhaveri fick de undsättas med helikopter. 

Att årets Gotland Runt blev en prövning har nog inte gått många förbi. Två som fick uppleva vädrets och havets skoningslöshet under tävlingen var Ola Astradsson och Jon Sindeman ombord på Farr 38:an Pandion.

– Efter en hård natt påväg söderut mot Hoburg i klassen Double Handed kände vi klockan 04.30 att det var oklokt att fortsätta kappseglingen i det hårda vädret. För vår egen och Pandions säkerhet valde vi att bryta och vända om, skriver Ola Astradsson i ett inlägg på Facebook.

Men efter några timmar, cirka sju sjömil nordöst om Gotska Sandön smällde det till rejält. Pandion hade förlorat sitt roder och Jon som styrde såg resterna av roderbladet flyta iväg.

– Efter några hektiska minuter fick vi ner seglen, och situationen under kontroll. Vi kunde konstatera att skrovet var tätt och att ingen direkt fara för varken båt eller oss själva fanns, vi drev i cirka två knop mot norra Estland.

Med allt under kontroll anropade de Sweden Rescue som gjorde klart att det inte fanns någon möjlighet till bärgning under överskådlig tid. Enda alternativet var att evakueras med räddningshelikopter.

Ombord på helikoptern.

Ett tufft beslut

Valet att hämtas med helikopter var dock inte ett självklart sådant.

– Vi ville stanna ombord för bärgning men Sweden Rescue ville plocka oss. 45 minuter senare dök Sjöfartsverkets stora helikopter upp ovanför oss och efter en otroligt imponerande insats av ytbärgare och besättning lyftes vi säkert ombord och kunde flygas till Sandhamn.

– Vi vill tacka Sweden Rescue, Svenska Sjö, och KSSS för en perfekt genomförd insats, skriver Ola och Jon i sitt inlägg.

Följ båtarna som är kvar i årets Gotland Runt här!

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att Pandion hittats och bogserats till Sandhamn, så är dock inte fallet.