Båt övergiven i Gotland Runt – seglare undsatta med helikopter

Två seglare har fått undsättas med helikopter under Gotland Runt. Båda ska vara oskadda men båten driver fortfarande till havs.

Förrädiska förhållanden i årets Gotland Runt. Obs, båten på bilden har ingenting med de havererade båtarna att göra. Foto: KSSS

Väderförhållandena har varit förrädiska under årets Gotland Runt. Med byvindar uppemot 20 meter per sekund och stadig vind runt 15 har över 130 av de från början 170 båtarna brutit.

Men kappseglingen har tyvärr även bjudit på haveri.

Två seglare deltagandes i doublehanded klassen fick tidigt på måndagsmorgonen lyftas från sin båt med helikopter. De hade sedan tidigare bestämt sig för att bryta racet och vända om mot nödhamn Sandhamn. I grov sjö och hårda vindar bröts dock deras roder och man förlorade all styrkraft ombord.

Kort efter att olyckan inträffat anropades sjöräddningen som beslutade sig för att undsätta de båda seglarna med helikopter då båten befann sig för långt ut till havs för att säkert kunna bogseras i de rådande förhållandena.

De två i besättningen ombord tog då ned sina segel och lade ut drivankare samtidigt som de gjorde sig redo för att överge skepp.

Läs även:
Gotland Runt: 130 båtar har brutit – SMHI varnar för kuling
Tuffa tag och rekordjakt väntar i Gotland Runt

Enligt uppgifter till KSSS som arrangerar Gotland Runt ska allt ha gått lugnt och ordnat till och de båda seglarna är oskadda. Efter att de lyfts från båten blev de flugna till Sandhamn varifrån de kunnat ta sig vidare hem.

Båten ligger fortfarande ute till havs med drivankare och kan komma att plockas upp när väderförhållandena tillåter.

I övrigt har endast en annan båt rapporterat haveri då de förlorat masten. Samtliga ombord ska vara oskadda och har med assistans från sjöräddning tagit sig in till Fårösund.