Gotland Runt: Ledande Boj Boj bröt efter mastbrott

Flerfaldig vinnare och förhandsfavorit i sin klass – Scampin Boj Boj skeppad av namnkunnige Peter Forslund bryter Gotland Runt efter mastbrott. Ledde SRS C fram till kryssen öster om Gotland. 

Boj Boj i Fårösund.

På årets Gotland Runt är det tätt mellan klassificeringarna ”DNF” (did not finish). Av de 185 anmälda båtarna återstår nu endast 27. På söndagskvällen när fältet nådde Sandhamn valde över 100 båtar att gå in för att slippa möta de förrädiska förhållandena som väntade ute på Östersjön.

En av de båtar som valde att fortsätta var Scampin Boj Boj som skeppas av den rutinerade och namnkunnige Peter Forslund. Båten och familjen som med största sannolikhet vunnit sin klass i den anrika havskappseglingen fler gånger än någon annan. Halvvinden mot Gotland gick undan och Boj Boj sträckte på benen ordentligt. Framme vid Fårö hade man fått grepp om ledningen i SRS C och allt såg ut att gå vägen.

Läs även:
Båt övergiven i Gotland Runt – seglare undsatta med helikopter
Gotland Runt: 130 båtar har brutit – SMHI varnar för kuling
Tuffa tag och rekordjakt väntar i Gotland Runt

Hård kryss längsmed östsidan

När viden vred och vad som många hoppats skulle vara en fortsatt snäv halvvind längsmed Gotlands östsida blev till en kryss började det gå emot. Scampin Boj Boj med besättning håll dock stånd och kämpade på i hård vind, höga vågor och direkt pinkryss.

Men tillsist gav masten vika.

– Vi seglade och kände att det gick ganska så bra. Sedan kom vi in mot Fårsösund och plötsligt så säger det pang, det blir punka, båten reser sig upp och masten kommer ner, säger Peter Forslund till SVT Nyheter.

Boj Boj tog sig med besättning in till Fårösund där man ännu ligger – ett minst sagt tråkigt slut på årets Gotland Runt för den flerfaldiga vinnaren som trots avbrottet gjort en beundransvärd segling.

– Det är nog ett av de tuffare Gotland runt, den här båten är gjort, eller skulle ha gjort 40 varv. Många vände redan vid Almagrundet och gjorde nog ett klokt beslut i det för om man inte är väldigt erfaren och känner sin båt så kan det vara dumt att ge sig ut, säger han till kanalen.