Europas största båtfabrik – Utterns, Bayliners och Quicksilvers vagga
Robotar och löpande band? Glöm det! Båtproduktion är fortfarande ett hantverk om det så gäller Europas största båtfabrik. Skippo tar en titt bakom kulisserna.
I en glödande varm fabrikslokal utanför Aveiro på Portugals västkust tillverkas Uttern-, Bayliner-, Quicksilver– och Trophybåtar i ett rasande tempo. Skippo har fått exklusiv tillgång till den annars stängda fabriken — en plats där handkraft, precision och slipdamm möts i ett organiserat kaos.
Att kliva in i fabriken är som att gå in i ett moln av styrenångor och arbetsvilja. Detta i en lokal som är befriad från allt vad robotar och löpande band heter. Produktionen börjar med stora formar i vilka skrov och däck gjuts med hjälp av skuren glasfiberväv som blandas med plast och sprutas på i flera lager.
Inte bättre att rolla?
Man lägger fyra lager väv efter sprayningen för att ge skrovet styrka, berättar en av arbetarna medan han penslar gelcoat med överinlärd precision. Men att spruta glasfiber på det här sätter – är det verkligen optimalt? Är det inte bättre att rolla?
Fabrikscheferna slår ifrån sig kritiken som ibland riktas mot sprutmetoden. Enligt dem ger den lika starka resultat som traditionell riktad väv – särskilt när den kombineras med manuell förstärkning, som i detta fall här.
Vi lämnar det därhän och bevittnar en mångkulturell arbetsstyrka på över 20 nationaliteter. Under pandemins båtboom gick fabriken på treskift med upp till 1 000 anställda och levererade hela 18 båtar per dag. Idag ligger produktionen på runt åtta båtar dagligen.
Skaplig arbetsmiljö
Att automatisera produktionen är inget alternativ. Därtill är serierna för små och momenten för många för att det ska löna sig. Till skillnad från vissa amerikanska plastfabriker, där skyddsutrustning kan vara en sällsynt syn, är den portugisiska anläggningen förvånansvärt prydlig. Det luktar plast, ja – men det river inte i ögonen. Golven är rena, även i de dammigaste plastzonerna.
– Det är nästan chockerande hur prydligt det är här. Man känner sig trygg, även mitt bland spraypistoler och skrovformar, rapporterar Skippos Claes Olivecrona.
… och så monteringen
När skrovet är klart flyttas båten vidare till monteringslinjen. Här installeras luckor, räcken, kablar och detaljer – ofta innan däck och skrov limmas ihop. Det är då effektiviteten verkligen imponerar: på varje station arbetar ett team med stor samordning. Poleringen sker manuellt, med flera personer per båt.
– Det är så mycket handpåläggning i varje moment att man blir lite ödmjuk. Det här är långt från en industrirobot på bilfabrik, noterar Skippos utsände reporter.
Fabrikens avslutande station ser till att varje båt är polerad, kontrollerad och krympplastad innan den skickas till återförsäljare eller direkt till slutkunden.
Automatisering dröjer
Den portugisiska fabriken är Brunswick-koncernens enda helägda båtproduktion i Europa – övriga europeiska enheter körs på entreprenad. Det gör anläggningen till något av ett flaggskepp i regionen.
Och även om framtidens båtproduktion möjligen blir mer automatiserad, är det tydligt att man här i Portugal fortfarande tror på handkraft – än så länge.