Skippo testar

Tre tuffa hyttbåtar i hård prestigematch

Hamnens utsända testlag har landat i Finland för att låta hyttbåtarna Targa 27.2, Sargo 28 och Quarken 27 Cabin göra upp i en prestigeladdad jämförelse. Se testen!

Två väletablerade märken med med erkänt bra rykten. Och så en nykomling som går sin egen djärva väg gällande det mesta. Det är vad vi har att göra med när vi ställer Targa 27.2, Sargo 28 och Quarken 27 Cabin mot varandra på deras hemmaplan i hyttbåtarnas förlovade land. För det var i Finland det började, närmare bestämt i eg gästhamn utanför Helsingfors där den första Targan visade upp sig för allmänheten i början på 80-talet.

Resten är historia. En historia som börjar svajigt för Targas del då många hade åsikter om utseendet med en hutt mitt i båten och fria passager runt om. Ett koncept som dock snart skulle komma att vinna mark. Med besked dessutom.

Targa banade väg

Många var de båttillverkare som såg det geniala med de stora utvändiga ytorna och som skulle komma att ta efter. Däribland Sargo som passande nog ställer upp i denna jämförande test med en snarlik filosofi om hur en bra hyttbåt bör se ut. Och så Quarken 27 Cabin på det – en joker i leken som med sin sportiga och nästan lite kaxiga framtoning har valt en egen väg i detta segment.

I denna jämförelse ska alla tre båtar komma framstå som mycket sjövärdiga och dugliga allvädersbåtar där Targa sin vana trogen briljerar med sina invändiga snickerier, sin ombonade känsla och sina detaljlösningar där vi noterar ytterst få, om ens någon, plump i testprotokollet. En båt som också också känns självklar även de stökigaste av farvatten med en slags inbyggt pondus som är svår att sätta fingret. Men som finns där.

Skippos utsända båttestare ställde hyttbåtarna Targa 27.2, Sargo 28 och Quarken 27 Cabin mot varandra i en tuff jämförande test.

Sargo bästa bobåten

Nästa utmanare är Sargo 28 som vi utan att blinga utnämner till den bästa bobåten med två dugliga ruffar och på det hela taget gott om svängrum. Som sig bör i en bobåt har Sargo också ett pentry värt namnet samt en rad smarta lösningar som förenklar livet ombord utan att göra väsen av sig.

Sist men inte minst har vi Quarken 27 Cabin som inte för en sekund sneglar på sina väl beprövade och rustika konkurrenter utan som snarare utmärker sig genom att vara sportig, temperamentsfull, lättdriven och finessrik med sitt stegade skrov och sin utombordare. Till det serveras idel nya grepp när det gäller planlösning, inredning, materialval och temperament. För att nämna en del.

Strid på kniven

Att sedan utse en vinnare i denna drabbning ska dock visa sig vara lättare sagt än gjort. Något som också framgår i slutet av testen då det hela ska sammanfattas!

Se testen!