Skippo testar

Axopar 45 – frisk satsning i hyttbåtsdjungeln

Måsvingar, utfällbara fribord, dubbla steg och 3 x 300 hästkrafter. Skippo testar Axopar 45 Cross Cabin som sannerligen sticker ut i kategorin hyttbåtar. Se testen!

I grunden en hyttbåt med generösa gångbord runt och fria ytor. Men där slutar jämförelserna med hyttbåtar över lag då Axopar 45 Cross Cabin går sin egen vågade väg gälande nära nog allt.

Se också:
Axopar 45 – första intrycken från testen

Vi har alltså att göra med varvets senaste flaggskepp. En båt som  som verkligen sticker ut med sin djärva design, sitt stegade skrov och sina låga fribord. Till detta kommer också en lång rad av rad av annorlunda lösningar där måsvingar, utfällbara fribord, elektriskt canvastak samt möblemang på räls bara är några exempel.

På akterspegeln tronar trippla tredubbla Mercury V8 300 Verado-motorer som enligt uppgift ska räcka till entoppfart på 50 knop även om vi får nöja oss med 46,9 denna vackra dag i den finska skärgården. Billigast åker man i 28 knop då bränslemätaren ligger på stadiga fyra liter per sjömil.

Nästan lite sportig

Kanske är det ändå under lite lagom buskörning som Axopar 45 Cross Cabin utmärker sig mest och då båten lägger sig markant i girarna. Att sedan påstå att båten bjuder en sportig körupplevelse vore att gå för långt men klart är ändå att här finns ett temperament som man inte är van vid när det gäller stora hyttbåtar.

Sist men inte minst framstår Axopar 45 Cross Cabin som en klart duglig semester- eller familjebåt om man så vill med sin luftiga salong. Som beställare kan man välja mellan tre olika layouter på akterdäcket. I originalutförande är detta bara en rejäl lastyra men inte så mycket mer. Ett annat alternativ är att beställa båten med ett rejält förvaringsfack på denna plats.

Om båten ska fungera som nyss nämnda familjebåt rekommenderas dock att man kryssar i ”akterhytt” i listan över extratillbehör vid beställningen.

Fem modeller på samma skrov

Axopar 45 Cross Cabin är först ut i en serie av fem 45-fotare på samma grundrecept och kommer att följas av 45 XC Cross Top, 45 XC Sun-Top, 45 XC T-Top och 45 XC Spyder i tur och ordning.

Se testen!