Skippo testar

Candela C-8 – Skippo testar det svenska foilingundret

Det tog sin tid – det ska erkännas – innan vi fick klartecken att testa Candela C-8 men när då skedde fanns mycket att se, uppleva och säga. Häng med!

Surrealistiskt. Härligt. Pirrigt. Odramatiskt. Befriande. Det är bara några av de adjektiv som Hamnens utsända reportrar häver ur sig när Candela C-8 lyfter på sina bärplan. Spridda skurar, kan tyckas, men det må vara förlåtet då detta är nytt och ett stort kliv in i framtidens båtliv.

Först ut att ivrigt ta plats i förarsätet är den redan frälste Gustav Morin som älskar iden med eldrift. Men också iden med foiling. När han så får testa båda dessa företeelser i en frestande kombination så är förväntningarna höga.

För att skapa balans i det hela så har vi ytterligare en testpilot i undertecknad som också är nyfiken på Candela C-8.  Dock inte i samma skyhöga grad av entusiasm som den förstnämnde.

Odramatisk framför allt

Färden går från Gåshaga på Lidingö till Vaxholm för att se vad Candela C-8 går för när det gäller köregenskaper. Men också när det gäller förbrukning, laddningstider och annat. Redan här kan vi också avslöja att köregenskaperna överraskar. Men kanske inte på det sätt som vi förväntat oss.

Det ska visa dig att av de fem tidiga omdömen som inleder den här artikeln så är det ”odramatisk” som till slut känns mest träffande. Inte minst när det gäller att korsa aggressiva svall i höga farter.

Nu med större batteripack

Påpekas bör också att testexemplaret fortfarande är en prototyp och båt nummer två i serien. Något som innebar att det satt ett BMW i3-batteri. Ett batteri som nu har bytts ut till ett batteripack från elbilstillverkaren Polestar. Detta sedan samarbetet mellan Candela och elbilstillverkaren Polestar blev ett faktum.

Alla Candela C-8 får samma batteripack som sitter i Polestar 2 Standard Range, vilket innebär 69 kWh. Med det större batteriet får C-8 en räckvidd om 57 sjömil.

Vad får man för pengarna?

Så långt allt väl. Inte minst när det gäller Candela C-8 som körupplevelse. Men så var det en sak till. En sak som rör inredningen och boendekomforten Candela C-8 och där vi ställer oss frågan:

Vad får man för pengarna?

Se testen!