Skippo testar

Helm Master EX – styrsystem för lekande enkel finmanövrering

Ett styrsystem som gör att vem som helst kan finmanövrera en båt även i de stökigaste av trånga gästhamnar. Skippo testar hur detta funkar i praktiken.

En snygg och trygg tilläggning kräver en del. Inte minst att man har stenkoll på vindstyrka och vindriktning. Men också strömmar och att man vet vad man gör med ratt och reglage.

Se också:
Assisted Docking – hemligheten bakom det smarta systemet

Eller så kan man bara strunta i allt det där och låta Yamahas styrsystem ta hand om det hela. Ett styrsystem med en lång rad funktioner som alla syftar till en enda sak. Att förenkla båtlivet och att göra själva båtmanövrerandet till en barnlek. Och för all del – undanröja ett stressmoment för många osäkra skeppare.

Full båtkontroll

Det hela bygger på ett system som får flera enheter att samverka och som underlättar allt från båtkontroll och körning till kurshållning och där det senaste tillägget består i ena separat anslutning i form av en Helm Master EX-joystick.

Ligg still och åk sidlänges

Vid användning där med Helm Master EX får samverka med flera motorer kan man sålunda köra i sidled, rotera på plats och vända på en femöring. Utöver detta finns också funktioner för att ligga stilla oavsett vindar och strömmar men också för att hålla stäven i en given riktning när så önskas. Nytt är att Helm Master EX funkar för singelmontage där systemet samverkar med bogpropellern.

Men så långt teori. Se testen för att få reda på hur det funkar i praktiken!