Superjakt special – det hänger på garaget

Pool, gym, spa, biosalong, bar och helikopterplatta. Allt detta är självklarheter på superjakter. Men vill man sticka ut så måste man också ha ett garage till tenderbåten. 


Hamnen.se listar de tio ballaste.

Om man är miljardär och har allt så gäller det att vara kreativ i sin jakt på nya leksaker och tillbehör till sin superjakt. Helikopterplatta, pooler, biosalonger, gym och barer är gårdagens nyheter och numera mer eller mindre obligatoriska tillbehör på superjakter.

Men nu sprider sig en ny trend i tungviktsklassen. En superjakt värd namnet ska naturligtvis också har en snitsig förvaringsplats för tenderbåten. Utan att den stjäl yta på däcket.

Under ytan
Som en liten bonus blir garaget det enda plats ombord som man kommer riktigt nära vattnet. Hur ett bra garage ska designas och vart i jakten det ska placeras är dock inte självklart.

Här listar vi de tio ballaste lösningarna på detta lyxproblem som miljardärer och konstruktörer av superjakter runt om i världen tampas med.

10. Kanga (26 meter)

Kanga är egentligen för liten för att att kallas superjakt. Men låt gå för den här gången. Och för att man har skapat ett förhållandevis stort garage. med tanke på att jakten bara är 26 meter lång. Tendern förvaras i ett öppning i friborden ungefär midskepps och är på så sätt ur vägen för aktiviteter på däcket.

9. Big Fish (45 meter)

Tryck på en knapp och en jättelucka i fördäcket öppnar sig. Sedan lyfts tendern ombord med en minst sagt sinnrik lyftanordning. Stäng luckan. Tendern ut vägen och fördäcket rent från hinder. Häpp!

8. Cakewalk (85,6 meter)

Den största jakt som har byggts i USA är också begåvad med ett tendergarage som inte bara rymmer en utan ett par stycken båtar i klass med den som syns på bilden.

7. Chopi Chopi (50 meter)

Aktern på en båt ska vara fri från all slags förvaring. Det är männen bakom Chopi Chopi överens om. Tendern får plats i ett garage i sidan på jakten litet längre fram.

6. Al Mirqab (133 meter)

Denna imponerande pjäs har inte bara ett utan två garage för tendern. Dörrarna i friborden ger också närkontakt med vattnet på ett sätt som inte är självklart på superjakter.

5. A (119 meter)

Superjakten med det korta och snärtiga namnet ”A” är designad av megastjärnan när det gäller design av båtar i tungviktsklassen. Samme man har också designat de båda tenderbåtarna som får plats i det största tendergaraget som båtvärlden har skådat.

4. Serene (133 meter)

På denna brittiska superjakt har man tagit detta med tendergarage och närhet tillvattnet på stort allvars och därför försett den med hela fyra öppningar i friborden.

3. J’ade (60 Meter)

Här är superjakten som ligger till grund till hela idén att göra en lista på de tio ballasts tendergaragen. Det är svårt att tänka sig en flottare förvaringsplats av båten. Läs mer om J’ade här.

2. Pegasus V (78 meter)

Pegasus från Royal Denship har ett tiotal år på nacken men kan ändå ståta med ett av världens ballaste tendergarage. Snyggt läge i anslutning till en beach bar.

1. Octupus(126 meter)

Har man, som Microsofts Paul Allen, skaffat sig ett flytetyg för motsvarande 1,44 miljarder kronor så ska den förstås också ha bra förvaringsmöjligheter för tenderbåtarna. Och det har den. Här ryms bland annat tenderbåt på 63(!) fot, två ubåtar och en handfull vattenskotrar och jetskis.