RIB Unlimited – snabb, billig och okomplicerad eldrift

Långsamma eldrivna båtar är en sak men om man vill åka fort så går den enda möjliga vägen via bärplan. Eller? Se när Olle Niemer gästar Hamnen Electric Boat Show.

Eldrift tills sjöss ställer oss inför två val. Antingen att åka i krypfart. Eller så balansera högt på bärplan med allt vad det innebär av dyr och komplicerad teknik.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av RIB Unlimited samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

Så brukar det heta men om man frågar Olle Niemer så finns det också en tredje tänkbar väg. En väg som bygger på att man helt sonika tager en redan befintlig lättdriven båt, bygger lätt utan att lägga till tunga krusiduller – och hänger en elsnurra på den.

Lättdriven RIB

Ungefär så, grovt förenklat, gick det till när han tog fram ett eldrivet ekipage som enligt uppgift ska kunna köras i upp till en timme i trakterna kring 30 knop. Båten, en RIB Unlimited på sex meter, härstammar från sent 90-tal och har många gånger bevisat sig vara särdeles lättdriven.

Hamnens flygande reporter testar lättdrivna RIB Unlimited med elmotorn Stream Propulsion.

Hemligheten består i en mycket lätt konstruktion som stannat på 270 kilo. Till detta kommer ett välsvarvat skrov med ett så kallat hydroplan-skrov. Det ska ge lågt motstånd genom vattnet även i låga planande farter, tack vare att den våta ytan är relativt liten.

Bäddat för elsnurra

Allt sammantaget så bäddar detta för effektiv eldrift med en elsnurra, i detta fall en Stream Propulsion på motsvarande 50 hk. Exakt vad denna kombination kommer att landa i när det gäller fart, förbrukning och pris är ännu inte klart men mycket pekar ändå på att det kan vara ett intressant och betydligt billigare alternativ än foiling.

Se inslaget inslaget ovan eller se hela livesändningen från Hamnen Electric Boat Show!

Se också:
Test: Stream Propulsion – så bra är den svenska elsnurran
Stream Propulsion – ny svensk tillverkare av starka elutombordare!

Mer från Hamnen Electric Boat Show:
Elbåt-gurun om sin eldrivna Petterssonbåt
Eldrift – det våras för gamla tiders båtdesign
Mantaray — foiling i sin allra simplaste form
Candela – redo att revolutionera passagerartrafiken
Stranas Vd om elbåtens oanade möjligheter
Elsnurra – den enkla vägen till det eldrivna båtlivet
Stranas grundare – en båt för energilagring