Princess Y72 – kanske kan prislappen utgöra ett minus?

Häng med när vi får en rejäl rundtur på Princess Yacht 72. Den var knasigt nog inte dyrast på Göteborgs flytande båtmässa. Men störst och mest spektakulär. Eller vad tycker ni? 

Den som gillar stora maffiga och lyxiga motorbåtar fick verkligen sitt lystmäte under Eriksberg Boat Show som gick av stapeln i helgen.

Vad är båten sämst på?

Svenska Princes-återförsäljaren hade bullat upp med hela åtta modeller på en egen brygga och största av dem alla var Princess Y72.

Y står för Yacht och vår utsände fick uppleva precis vad det ordet kan innebära. I videon ovan får ni hänga med när Svenska Sjö-reporter Per Nikolausson får sig en rejäl rundtur av självaste storsäljaren Benny Martinsson. Han ställer frågor om vad båten är bra för och vad den är sämst på. På sistnämnda fråga skulle man kanske gissa sig till svar som ”törstig på bränsle”, ”aningen klumpig”, ”jobbig att polera” eller ”tidsödande att dammsuga ordentligt”.

Prislappen…

Men Benny visar sig lida av svårartad positivitet och har svårt att hitta något negativt, inte ens när det kommer till priset.  Vad prislappen ligger på får ni såklart veta i videon ovan. Och i det här inslaget får ni veta vilken båt som var dyrast på Göteborgs nya flytande båtmässa 2022.

Princess – en båt för båtklubbsliv?

Vår flygande reporter den här gången var ingen mindre än Svenska Sjös vd. Vanligtvis verkar han som en representant för Båtklubbarnas främsta försäkringsbolag. Men att en Princess Y72 dyker upp i en vanlig båtklubb är kanske inte helt sannolikt. Den lär leva med fullservice på ett varv som erbjuder extra allt.

Toppfart som en liten sportbåt

Toppfarten är hela 34 knop med de största motorerna men räckvidden blir då relativt kort, trots att tankarna rymmer 4 500 liter bränsle. För att komma undan med en någorlunda rimlig förbrukning måste man nog hålla sig under tio knop.

Får den plats vid y-bommarna?

Låt oss till slut ge er en liten hänvisning om den här besten får plats vid era y-bommar eller ej genom att gå igenom måtten. På längden mäter Princess Y72 hela 74 fot, eller 22,8 meter om man så vill. Den är 5,45 meter bred, sticker 1,72 meter djupt och väger 53 300 kilo.

Läs mer om Princess i ett tidigare (den gången sponsrat) inslag eller hos Princess själva.