Ombyggda vattenskotrar – Ukrainas effektiva vapen mot ryssen

En drönare i form av en ombyggd vattenskoter med sprängmedel ombord. Det har visat sig vara receptet om Ukraina ska kunna slå ryssen till havs. Uppdatering: Se videon nedan med de marina drönarna i skarpt läge.

Grunden ska enligt uppgift vara motorn, utblåset, samt ytterligare några vitala delar från en Sea Doo vattenskoter. Sedan har man helt sonika svetsat ihop ett eget skrov till detta.

Resultatet? En sjögående obemannad drönare fylld med sprängmedel som har visat sig vara mycket effektiv mot den ryska flottan.

Snabba och effektiva

Det visade inte minst en operation mot ryssarnas bas i Sevastopol där Ukraina lyckades slå ut ett flertal fartyg med sagda drönare. Hemligheten ligger i att den är svår att upptäcka på radar. Därtill är den snabb med en lång räckvidd och kan färdas i upp till 60 timmar i rask takt innan den slår mot sitt mål.

Se videon med Ukrainas obemannade marina drönare i skarpt läge.

Skarpt läge

Nytt är att det nu finns rörliga bilder på dessa drönare skarpt läge. Drönarna är enligt Euroasian Times ca 5,5 meter långa med en räckvidd på ca 400 kilometer, är beväpnade med en stridsspets på upp till 200 kilogram och har en maxhastighet på 80 km/h.

Se inslaget ovan eller se hela Hamnen Studio ep.23.