Galna fartrekord, foilande elcykel, ensamsegling i 48 knop…

… men också korvgrillning på kiteboard(!) samt ombyggda vattenskotrar som hjälper Ukraina att hålla ryssen stången. Allt detta och mer därtill i Studio ep.23!

Henrik Stålberg är mannen som tar kitesurfing till nya nivåer när han grillar korv i 15 foilande knop. Det började dock i mindre skala med enkla smörgåsar varpå mattintaget kom att utvecklas till regelrätta middagar där också champagne, gin tonic och en avslutande cigarr står på menyn. För att nämna en del…

SUP med elmotor

Raskt vidare till ett inslag om SUP (Stand Up Paddleboard) som har kommit att utvecklas till något betydligt mer än bara en bräda och en lång paddel. Numera finns de med elmotor och en stabiliserande uppblåsbar krage, eller i en RIB-version om man så vill, med allt vad det innebär av nya möjligheter.

Vattenskotrar med sprängmedel

Nästa inslag handlar om hur Ukraina med små medel bygger om vattenskotrar som laddas med sprängmedel och skickas in mot ryssen där det svider som mest. Enligt uppgift ska detta vara något av ett genidrag då dessa farkoster kan är svåra att upptäcka samtidigt som de kan köras i 60 timmar i höga farter.

Extremt i Route de Rhum

Vi zoomar in årets upplaga av ensamkappseglingen Route de Rhum som lockade fler extrema havskappseglingsmaskiner till start än någonsin tidigare. Som vinnare ut detta dramatiska sjöslag stod till sist Charles Caudrilier med Ultim-trimaranen Edmond de Rotschild som vid ett tillfälle mättes upp till en fart på 48 knop.

Vindsurfing i 47,16 knop

Fort gick det också när Heidi Ulrich, 36, lyckades slå nytt hastighetsrekord (47,16 knop) i vindsurfing i en grävd kanal mitt i öknen i Namibia. Hamnen har tidigare rapporterat om dansken Björn Dunkerbeck som innehar det gällande rekordet för män – 55,97 knop.

Cykla på sjön!

Sist men inte minst spanar vi in Manta5 som är världens första foilande och eldrivna cykel som vida överträffar alla tidigare försök att skapa cyklar för sjöturer. Men så kostar den också från 8 000 dollar.

Se Hamnen Studio ep.23!