Nya kungen bland världens största seglande lyxjakter

Ett otränat öga kan missta den här jakten för att vara den världskända Maltese Falcon. Men detta är en ny och mycket större modell som enligt utsago höjer ribban för framtidens seglande lyxjakter.

Maltese Falcon har blivit världskänd för sin unika design och sitt otroliga utförande. Inte minst är rigglösningen spektakulär.

Konceptet kallas DynaRig och liknar vid en snabb anblick en gammal fullriggare med råsegel. Masterna är ostagade och bommarnas infästning mot masten sitter på mitten. 

Maltese Falcon var störst när den kom och var säkerligen unik i sitt slag. Men för ett par månader sedan sjösattes en ny jakt som lär stjäla showen. 

Se också:
Historien om enorma lyxsegeljakten Black Pearl i videoform
Snart byggs världens största seglande lyxjakt i trä!
Maltese Falcon – en ikon bland seglande lyxjakter
Sailing Yacht ”A” beslagtagen av kronofogden

Den heter Black Pearl och förutom att den också har den speciella DynaRig-lösningen så skiljer den sig mycket från den tidigare ikonen. 

Till att börja med mäter den 105 meter istället för Falcons futtiga 88 meter. 

Hemlighetsmakeri
Men mest iögonfallande och något som gör Black Pearl unik är den extrema utformningen av förskeppet. Den är av wavepiercing-typ, alltså en väldigt spetsig för med negativ vinkel. För att få mesta möjliga uppståndelse kring just detta täcktes förens nedre del över och hölls hemlig ända tills det var dags för sjösättning. 

Black Pearl tar nu tekniskt sett över tronen som den största privata seglande lyxjakten i världen. Den enorma ”Sailing Yacht A” är naturligtvis större med sina 142,8 meter, men den klassas också bara som en motorjakt med assistans av sina segel. Black Pearl klassas som en ren segeljakt. 

I vilket fall säger förståsigpåarna i ämnet att miljardären Melnichenkos ”A” samt nya Black Pearl är två av de mest avancerade jakterna som någonsin byggts och att de lär lägga ribban för många framtida projekt. 

Det vi dock vet säkert är att skrovet är av stål med överbyggnad i aluminium. Tolv gäster ska kunna husera kungligt i sex hytter. Den inre volymen uppges vara otrolig jämfört med andra jakter. 

En riktig segeljakt
För att visa prov på sina seglingsegenskaper och enkla hantering ska föregångaren Maltese Falcon en gång ha briljerat utanför Antiuga och seglat iväg från sin svajboj, alltså utan att dra igång maskinerna.  Även Black Pearl ska vara exceptionellt enkel att segla och här kommer också förklaringen till valet av rigg. 

– Det handlar i första hand om att man prioriterar enkel hantering, att det ska gå någorlunda smidigt att segla denna enorma. Om man var ute efter prestanda så skulle man troligen valt en annan lösning. Samtidigt sitter ofta begränsningen i fart och höjd i utformningen av skrov och undervattenskropp, kommenterar segeldesignern Tore Lewander från North Sails. 

Otrolig toppfart
Men samtidigt verkar denna moderna Black Pearl verkligen kunna röra på sig. Masterna är byggda av kolfiber och står helt utan stagning. De är 60 meter höga och segelplanet är tillräckligt stort för att kunna knuffa upp den enorma pjäsen i 26 knop. Men då ska det också blåsa ordentligt enligt designern, 17,5 m/s för att vara någorlunda exakt.

Kanske än mer anmärkningsvärt är att tillverkarna hävdar att den kan kryssa riktigt bra, vad nu det innebär. 

För motor klarar den 17,5 knop. 

Kan seglas av en person
Precis i linje med segeldesigner Tore Lewanders tankar sägs DynaRig vara exceptionellt enkelt att använda. Segel och rigg styrs smidigt med knapptryck och med hydraulisk kraft hissas och halas seglen. Ingen tung segelhantering krävs således och ingen extra stuvplats behövs för seglen när de inte används. 

Kanske något att solokappsegla med alltså? Trist bara om hydrauliken plötsligt slutar att fungera.