Neo, 13, upptäcker skärgården i sin egen IF

Att trettonåringar gillar båtar och båtliv är inget ovanligt men ytterst få trettonåringar rustar, seglar och njuter båtliv i en egen IF.

Neos-IF-tilltugg-till-ingang
Man kan förstås begrava sig i sin mobiltelefon som tonåring. Eller så kan man som Neo Dolk upptäcka skärgården i sin egen IF-båt.

Känns rubriken igen? Och ingressen också för den delen? Det kan vara för att de är snarlika desamma i en tidigare artikel på Skippo. Där och då gällde det trettonåriga Nils Værnéus som köpte, renoverade, vårdade och körde sin egen gamla Forslundare.

Nu är det dags igen. Den här gången gäller det Neo Dolk som så länge han kan minnas har drivits av tanken att komma på egen köl. Och som så gjorde redan för tre år sedan då han, med god assistans från pappa Jonas, fann en liten, tuff men ganska nedgången sportbåt någonstans i Dalarna.

Så det var där det började – redan som tioåring?

– Ja, det blev lite jobb till en början men det kändes som att ägaren bara ville bli av med båten. Jag fick den för en struntsumma med motor och allt – en Evinrude på 40 hästkrafter, säger Neo Dolk.

Och så tog det en halv evighet av rustning och renovering innan du kunde köra den för första gången?

– Ja, eller nej, det kändes så – men jag körde faktiskt båten redan sommaren därpå. Men det är klart – det krävdes en del renovering och gör så fortfarande. Det är ett pågående projekt.

Skippos chefredaktör Gustav Morin kan intyga att entusiasmen och problemlösarandan är högst närvarande hos Neo, då han härom sommaren plockade upp honom drivande på Dalarö-fladen i sin sportbåt. Han hade fått motorstopp och var tacksam över bogsering till närmsta brygga.

Vad är det som skiljer dig från andra 13-åringar som inte har samma sug efter båt så tidigt i livet?

– Det beror kanske på att jag är uppväxt med båt och att både mamma och pappa gillar sjön – framför allt segling.

Men det stannar inte med motorbåten för du har köpt en IF också?

– Ja, jag vill vara bättre än mamma och pappa på att segla och då kan jag ju öva i min egen båt. Men så vill jag också kunna vara ute med kompisar och chilla och upptäcka nya ställen i skärgården. Jag köpte IF:en i augusti förra sommaren och har varit ute tre gånger med den än så länge.

På egen hand?

– Nej, mamma var med alla tre gångerna. En gång seglade vi hemifrån Dalarö till Mörtö-Bunsön (5 sjömil öster om Dalarö reds. anm) där vi sov över. Under seglingen skulle jag behandla mamma som om hon vore en av mina kompisar och hantera båten som om vi (jag och den tänkta kompisen) vore ute på egen hand. Det gick bra trots att det blåste ordentligt och jag fick godkänt.

De ser väldigt säker ut till rors på bilderna – är du en van seglare?

– Ja, jag har ju fått styra mammas och pappas Farr 31 en del och lärt mig vartefter.

Hur skiljer sig IF från Farr 31?

– IF:en är mycket lugnare och det känns inte som det gör så mycket om det blir lite fel. Det passar mig. Jag har också lärt mig att man måste hålla sig lugn för att det ska gå bra. Och så ska man vara uppmärksam på folk ombord – och på bommen.

Hur har en trettonåring råd med en IF?

– Man kan säga att jag har tagit ett mamma/pappa-lån och så köpte jag båten av en person som nog bara ville bli av med den (en begagnad IF går att få tag på för i runda slängar 12 000 – 60 000 kronor – ibland mycket mindre än så reds. anm.) Den var i ganska risigt skick, behövde städas ur och ses över men seglen var fina och det var ju bra, säger Neo, och fortsätter:

– Men så har jag också en idé om att jag ska kunna hyra ut båten via annons eller så. Vi får se hur det blir med det. Det verkar lovande men jag får återkomma med hur det går.

Berätta om första turen i din egen segelbåt.

– Det var i slutet av förra sommaren – en väldigt speciell känsla att segla sin egen båt. En båt som jag då hade jobbat en hel del med och som jag kunde känna mig stolt över. Men så har jag också sovit i båten med en kompis, vilket också var väldigt kul.

Betyder det här att du har tappat lite intresse för din motorbåt?

– Nej, absolut inte. Motorbåt är roligast men segling är underskattat och något som fler borde testa.

Vilka är planerna för sommaren?

– Det är att fortsätta rusta IF:en med pappas hjälp. Det är fortfarande mycket som behöver fräschas upp. Sedan behöver också elen ses över och kompletteras och det får nog bli pappas grej…

… sen ska jag utforska Stockholms skärgård. Går det som jag hoppas så ger jag mig ut helt på egen hand i IF:en någon gång i slutet på sommaren, avslutar Neo Dolk.