Ungdomar renoverade träsnipa – blev perfekt partybåt!

Siktet var inställt på en underhållsfri grovis men omständigheterna ville annat. Spana in Sams och Richards vackra snipa från sent 60–tal.

Eller 60-tal förresten? Det är varken Sam Brandhildh eller kompisen Richard Åkerlund säkra på. De vet heller inte säkert var snipan är byggd någonstans eller om det ens är en snipa.

Men tills någon kunnig med bestämdhet påstår annat så anses detta vara en nio meter lång snipa byggd på Ljusterö i Stockholms mellanskärgård i slutet på 60-talet.

Däremot vet kompisarna Sam och Richard att de var ute efter en grov slit-och-släng-båt som varken behövde vård, underhåll eller omsorg. Speciellt som Sam vid det här laget var innerligt trött på allt putsande på sin Ryds 20 DC.

Se också:
Hamnen.se testar en eldriven svensk snipa.
Träsnipan Ulven god för 40 knop med 320 hk!

Fel fast helrätt
Idag, två år och 400 arbetstimmar senare, kan man undra var det gick snett någonstans.

– Vi hittade båten på Blocket och reste över till Åland för att titta på den tillsammans med den dåvarande ägaren, berättar Sam.

Han fortsätter:

– Vi gillade det vi såg och det ena ledde till det andra. Snart nog tyckte vi också att den skulle må bra av lite förbättringar här och där och innan vi visste ordet av det så hade vi skrapat hela däcket trärent.

Som bakgrund bör nämnas att Sam visserligen är båtvan, men novis när det gäller träbåtsvård. Richard är nybörjare på bådadera.

– Men vi kommer bra överens, äger båten ihop och är nöjda med hur det har blivit, säger Sam.

Så hur går det med att bara ta det lugnt och inte rusta och putsa så mycket?

– Sådär, ärligt talat…

Vad är i görningen nu då när båten glänser som ett smycke?

– Vi skulle vilja ha en annan motor än den Volvo B20 som sitter i nu. En diesel till exempel – eller varför inte en elmotor? Men det skulle kosta i runda slängar 70 000 kronor till, utöver de 50 000 kronor som vi gav för båten och de 50 000 kronorna vi har lagt på att snygga till den. Vi får skjuta motorbytet på framtiden, säger Sam.

– Just nu har vi ingenting akut som vi känner att vi måste åtgärda…

– …men om det finns någon av Skippos följare som har klara besked och som vill påstå annat än att vår båt är en snipa byggd på Ljusterö under sent 60-tal, så är det mer än välkommet (i kommentarsfältet nedan reds. anm.), avslutar Sam.

Sams och Richards snipa 
Längd:9,00 m
Bredd:3,20 m
Vikt:2 200 kg
Motor:Volvo B20 (120 hk)
Antal personer:många
Inköpspris:50 000 kr
Renoveringskostnad (hittills):50 000 kr