Ungdomar renoverar och elektrifierar inför långsegling

Snart kastar unga Tiger Brisius och Julia Sandbrink loss efter att ha renoverat och uppdaterat sin klassiska segelbåt

med elmotor, elspis, solceller och mulltoa. 

Målet är att segla runt jorden. Eller åtminstone till Karibien, som en start. Båten är en gammal OE 32 som inte bara behövde en ordentlig renovering utan också en ordentlig uppdatering.

Paret Julia och Tiger sågar inte bara dieselmotorn som koncept vid fotknölarna, då de hört att väldigt många långseglare förblir långa stunder i hamn i väntan på reservdelar till sina strulande motorer. De har också funnit att mulltoan är överlägsen den traditionella båttolaetten ombord.

De går inte samma väg som många andra utan bygger nu om sin gamla vackra OE 32 med och stoppar in en elmotor, en bra batteribank, induktionshäll, watermaker, fiskespön samt en mulltoa. Det är enligt dem allt man behöver för att leva ett självförsörjande liv till havs med hela världen som spelplan.

Exakt när det bär av är fortfarande oklart och avresan är redan tre år försenad på grund av att båten hade sina brister. Den ena renoveringen ledde till den andra med resultatet att de rev ut och byggde upp det mesta ombord…

Vi kanske rev ut lite väl mycket ur båten… Den ena renoveringen ledde till den andra…

Färdmålet? Att först och främst ta sig ner till Medelhavet för att sedan styra vidare dit vindarna bär. Men det främsta målet är, som sagt, att vara självförsörjande. Och det där med mulltoan är inte så konstigt som det låter.

Se inslaget!