Monaco spärrar av hamnen för utpasserande lyxjakter

Adastra_Monaco_hamn
Monacos hamn för lyxjakter är avspärrad för utpasserande trafik.

Prins Albert av Monaco stöttar alla ansträngningar som syftar till att stoppa striderna i Ukraina. Bland annat genom att spärra av lyxjakts-hamnen för utpasserande trafik. Hamnen har talat med kappseglaren Jimmy Hellberg som befinner sig på plats.

Hamnarna i Monaco lockar som bekant många miljardärer med sitt varma klimat och sina fördelaktiga skatteregler. Nu har det dock blivit mycket mindre fördelaktigt för ryska oligarker att förvara sina lyxjakter på dessa exklusiva adresser.

Se också:
Putins superjakt hackad och “på väg åt helvete”
Specialstyrka skärper jakten på ryska lyxjakter
Oligarkerna försöker gömma sina lyxjakter från sanktionerna
Ukrainare försökte sänka sin ryske chefs lyxjakt

En spektakulär lyxjakt kom undan

Adastra, en lyxtrimaran, verkade ha väldigt bråttom när de kastade loss igår morse. Det avviker från mönstret när dessa fartyg sticker iväg, och snart nog förstod jag varför. Nästa lyxjakt som kastade loss från hamnen fick vackert vända tillbaks, då man hade upprättat spärrar vid hamninloppet, säger Jimmy Hellberg som var på plats och såg det hela med egna ögon.

 

En nätt men effektiv avspärrning hindrar lyxjakter från att lämna hamnen i Monaco.

Han fortsätter:

– Det handlar alltså om någon typ av flytande avspärrningar som man har spänt upp och som ska hindra trafiken, säger han.

Vill frysa tillgångar som kan gynna Putin

Det är alltså uppenbart att furstendömet gör sitt för att frysa ryska oligarkers tillgångar. Något som man också bekräftar i ett uttalande från palatset:

– Furstendömet har utan dröjsmål antagit och implementerat förfaranden för att frysa tillgångar och ge ekonomiska sanktioner, som är identiska med de som vidtagits av de flesta europeiska stater, hälsar man.