Oligarkerna försöker gömma sina lyxjakter från sanktionerna

De har stängt av sina AIS-transpondrar och stävar skyndsamt mot säkra hamnar för att undvika att lyxjakterna beslagtas genom sanktioner. En katt och råtta lek är alltså påbörjad.

Superyacht-Eclipse-own-by-russian-Oligark

Det handlar om några av världens dyraste och mest uppseendeväckande lyxjakter. Och det handlar om de ryska oligarkerna som äger dem.

Nu riskerar de att få sina jakter beslagtagna. Inte minst sedan USA och ledarna för EU-kommissionen har tillsatt en transatlantisk arbetsgrupp för att jaga och frysa tillgångarna hos sanktionerade individer och företag.

Verkar ha stängt av sina AIS-transpondrar

Enligt nättidningen Boattest.com pågår nu en intensiv katt och råtta-lek där oligarkerna gör allt för att undkomma att få sina jakter beslagtagna. Detta genom att helt sonika stänga av sina AIS-transpondrar och skyndsamt ånga på mot säkra mål, där ovan nämnda arbetsgrupp inte kommer åt dem.

På söndagen använde Boattest-personalen tillgängliga AIS-appar för att hitta välkända ryska oligarkers positioner. Dock utan framgång.

Lyxjakt för 4 miljarder

En av de eftersökta lyxjakterna är Eclipse. Det är en av världens största lyxjakter med sin längd på 162 meter. Den tillhör Roman Abramovich, som framstår som ett av de mest uppenbara sanktionsmålen på grund av sina band till Putin.

Förutom ovan nämnda jakt äger Abramovich också ett hus för motsvarande 200 miljoner dollar ett stenkast från Kensington Palace i London, samt flera andra fastigheter utspridda bland annat i Colorado, Karibien och södra Frankrike.

Hamnen fortsätter att följa utvecklingen och återkommer.