Monsterjakt får innovationpris

En motordriven trimaran på 42 meter och rekordlåg bränsleförbrukning. Låter det häpnadsväckande? Jakten Adastra kammade nyligen hem priset ”Världens mest innovativa jakt”.

Efter nära fem år av utveckling, byggande och noggranna tester sjösattes Adastra i Hong-Kong förra året. En ny typ av jakt som marknaden sällan skådat. Nyligen utsågs båten till ”Världens mest innovativa jakt” vid tävlingen ”World Superyacht Awards 2013 ”.

Det är inte bara designen som är slående, utan även bränsleförbrukningen. Vid normal last (20 ton bränsle) stannar förbrukningen på bara 25 liter per timme vid 10,5 knops fart. Pressar man upp båten till 17 knop, vilket kanske är en bättre cruisingfart för långa färder, ökar förbrukningen dock rejält och räckvidden förkortas markant. Även om man fortfarande utan problem kan korsa Atlanten. Med tankarna fyllda till bredden kan man åka 4 000 sjömil i den farten.

En video från byggprocessen av den extrema trimaranen.

Däck och överbyggnad har tillverkats av kolfiber, för att hålla vikten nere och designen består av strömlinjeformade drag för att minska såväl luftmotstånd som vattenmotstånd. Enligt tillverkaren har noga tester genomförts för att minska luftmotståndet.

Invändigt är designen även slående speciell, med en öppen planlösning, och ett panoramafönster som gör att alla i salongen kan njuta av resan.

FAKTA ADASTRIA:
Längd: 42,5 meter
Bredd: 16 meter
Vikt: 49 ton
Maxfart: 22,5 knop
Passagerare: 9 st
Besättning: 6 st
Motorer: 1 st á 1150 hästkrafter, 2 st á 110 hästkrafter
Mer info om Adastra