Man drev runt till havs i fem dygn – räddades av lyxjakt

Fem dagar till sjöss i en uppblåsbar strandleksak. Det fick en 29-årig man uthärda innan han undsattes av en 58 meter lång lyxjakt!

Feadship-w-raddning-man-malaga-strandad
Kaptenen ombord på lyxjakten W beskriver situationen som helt surrealistisk.

Räddningen kom i rättan tid för den 29 årige man som hittades flytandes 60 sjömil utanför den spanska sydkusten. Iklädd våtdräkt och sittandes i en uppblåsbar strandleksak föreställandes en munk lyckades han efter fem dagar till havs få kontakt med ett förbipasserande skepp.

Och inte vilket skepp som helst.

De som kom till mannens undsättning var besättningen ombord på den 58 meter långa Feadship-designade lyxjakten som var på passage från Gibraltar. Kapten Marc Wellnitz ombord på lyxjakten beskriver i en intervju med tidningen Boat International händelsen som helt surrealistisk.

Till en början trodde besättningen att vad de såg var skräp som låg flytandes mitt ute på öppet vatten.

– Att vi över huvud taget fick syn på honom är ett mirakel i sig, säger Marc Wellnitz.

Lyxjakten närmade sig mannen där han satt i sin uppblåsbara munk och fick lyfta upp honom ur vattnet då han var allt för svag för att klara att ta sig upp på egen hand. Väl ombord på W fick den 29-årige mannen vård för brännskador av solen, öppna sår orsakat av saltvattnet och begynnande hypotermi.

Läs även:
Storvarvets flaggskepp besöker Sverige – ett av världens största
Oligarkens beslagtagna superjakt säljs till högstbjudande

Stannade kvar vid platsen

För att försäkra sig att ingen annan nödställd fanns i närheten stannade lyxjakten vid platsen tills dess att den spanska kustbevakningen anlände.

– Besättningen skötte hela situationen väldigt beundransvärt. Vi har inte bara räddat en nödställd person utan har också lyckats evakuera honom med hjälp av helikopter. Det är ingenting som vi direkt har tränat på, säger Marc Wellnitz till, Boat International.

Den 29-årige mannen befinner sig nu på sjukhus men väntas återhämta sig helt efter händelsen. Lyxjakten W har efter räddningsaktionen fortsatt sin resa mot Mallorca.