Storvarvets flaggskepp besöker i Sverige – ett av världens största

Världens sjunde största segelfartyg och lyxvarvet Royal Huismans flaggskepp är på besök i Sverige. Den imponerande skutan gjorde ett kort stopp i Karlskrona skärgård innan den rörde sig upp till Visby.

Det är inte första gången vi skriver om Royal Huismans mästerverk Sea Eagle II. Med sina 81 meter från för- till akterstäv, 62 meter på höjden och hela 3 500 kvadratmeter segelyta tar sig lyxjakten helt byggd i aluminium upp i ofattbara 21 knop.

Lyxpaketet, som ägs av den taiwanesiske affärsmannen och filantropen Samuel Yen-Liang Yin, är nu på sverigebesök efter att under de senaste två åren tillryggalagt cirka 45 000 sjömil under kölen. Siktad ute på Karlskronas yttre redd kände vi på hamnen oss tvungna att ta en närmre titt på spektaklet innan den tog sig vidare för en nattsegling till Visby. Se bilderna från Blekinges skärgård nedan!

Foto: Alfred Ahlberg och Jörgen Ekstrand

Läs även:
Sea Eagle II – världens största seglande lyxjakt i aluminium

En jakt gjord för att seglas

Båten i sig, även om ordet båt inte riktigt gör Sea Eagle II rättvisa, är designad med goda seglingsegenskaper i åtanke. Enligt uppgifter ska den nå upp till 18 knop i knappa 8 meter per sekund på en vindvinkel på en öppen kryssbog.

Nyckeln till prestandan ligger med all säkerhet gömd i skrovdesignen. Det är smalt och vikten är, om än förhållandevis, låg. Rodret på 1 250 kilogram är sannolikt världens största roder byggt i kolfiber. Det har med andra ord inte sparats på krutet.

Vad många seglingsentusiaster dock kan sakna när båtarna blir större är känslan i rodret när styrsystemet blir el-hydrauliskt. En saknad som ägaren delar. Därför har man låtit montera laddceller på rodret som ska mäta krafterna och leverera data som i framtiden ska kunna skapa en artificiell känsla för rodertrycket.

Om man lyfter blicken från undervattenskroppen och upp mot de ändå måttfulla masterna kanske man reagerar på att de inte är högre. Detta är ett medvetet designval för att kunna segla under brom som leder ut till Stilla havet från Panamakanalen.

Tycker du allt detta låter lockande? Då går det att chartra Sea Eagle II för blygsamma 5 500 000 kronor – i veckan!

Sea Eagle II

Längd LOA: 81 m
Längd vattenlinje: 77,0 m
Bredd: 12,0 m
Djupgående: 6,0 m
Vikt: 1 150 ton
Segelyta: 3 500 kvm
Masthöjd: 62 m
Exteriör design: Mark Whiteley Design & Dykstra Naval Architects
Naval architect: Dykstra Naval Architects
Mer info: www.royalhuisman.com