Mäktig test av lotsbåt i hårt väder fångad på video

En båt byggd för att lotsar världen över ska känna total trygghet på sin arbetsplats. Vi tar rygg på tillverkaren Safehaven Marine under sjötesterna av en Interceptor 48.

Fraktfartyg i hårt väder lotsas av Safehaven
Extremt sjötest av lotsbåten Interceptor 48 från Safehaven Marine.

Nordatlanten är upprörd utanför Irlands sydkust. Förhållanden då de flesta sjöfarare helst ligger i hamn, lyssnar på sjörapporten och dricker sitt English Breakfast medan vinden viner kring masttopparna.

Men för alla finns inte den lyxen.

Det irländska varvet Safehaven Marine har gjort det till sin nisch att skapa båtar som är kapabla att ta sig an så gott alla former av oväder. Deras Interceptor 48 är inget undantag till denna regel. En farkost skapad för de mest ogästvänliga miljöer och sannolikt samtliga lotsars dröm om hur deras arbetsplats kunnat se ut.

Att testet görs medan det blåser halv storm längs den irländska kusten ses mer som en förutsättning för sjötester snarare än ett hinder.

Rejäla krafter i maskinutrymmet

Marschfarten för denna 15 meter långa ”åk vart än du vill”-båt är acceptabla 25 knop tack vare två D13 motorer på 500 hästkrafter vardera från Volvo Penta. De 25 knopen är emellertid tämligen imponerande då vikten på flytetyget sträcker sig över 17 ton.

Skulle kraften från dessa dieslar inte räcka finns en generator på 3,5 kilowatt som gör det möjligt att driva ytterligare elektroniska system.

Testet gjordes samtidigt som stormen Isha.