Thunder Child – 18 meter monster i 60 knop!

Att bygga snabba båtar är en sak. Att bygga dem så att de kan köras fort i stökiga förhållanden är en helt annan. Här är osannolika Thunder Child som gör 60 knop på ett stormigt hav.

Hamnen.se har rapporterat om irländska Safehaven flera gånger tidigare. Och gör det så gärna igen. För få, om ens något annat varv, tillverkar så extrema båtar som inte bara är snabba utan också sjövärdiga.

Den senaste i raden heter Thunder Child och är avsedd för brottsbekämpande verksamhet och sägs klara att köras i väl över 50 knop i de stökigaste förhållanden som man kan tänka sig.

För att visa prov på vad båten går för har man nu siktat in sig på en rekordkörning där förhållandena är som jävligast när det gäller vågor och vind.

Rakt ut till havs!
Går det som man har tänkt sig så kommer man inte bara köra runt Irland, utan också krångla till det ytterligare med en avstickare runt ön Rockall som ligger ute i Nordatlanten, 270 sjömil utanför den irländska kusten.

Thunder Child är närmare 18 meter lång och bestyckad med två turbomatatde Caterpillar-dieslar som levererar 1 000 hk var via ytskärande propellrar.

När sjögången är som värst så kommer Thunder Child helt sonika att dyka rätt genom brottsjöarna istället för att studsa ovanpå.

Den fem man starka besättningen hoppas kunna avverka de cirka 1 100 sjömilen med en snittfart på väl över 50 knop och på drygt 12 timmar. Under sträckan kommer man stanna och tanka båten vid två tillfällen.

Thunder Child har nyligen sjösatts och genomgått sina första tester och intrimningar. Rekordförsöket är planerat till någon gång i maj eller juni.

Hamnen.se återkommer naturligtvis i ärendet.

Mer om Safehavens båtar i svåra förhållanden:
Mot stormen!
Ny större Barracuda testad i vansinniga vågor.
Wildcat 60 – extrem hårdtest i svår storm.
Barracuda – test i storm och femmetersvågor!
Barracuda – helt brutal flygande stridsvagn.
Irländarna som testar båtar i extrem storm.

Thunder Child XSV 17

Längd ö a: 17,80 m
Längd skrov: 16,30 m
Bredd: 4,00 m
Djupgående: 0,85 m
Vikt: ca 13 000 kg
Motor: 2 x Caterpillar C12.9 (2 x 1 000 hk)
Drivlina: MTS ytskärande
Toppfart: 60 knop
Marschfart: 45 knop
Bränsle: 5 000 liter
Antal personer: 10
Mer info: www.safehavenmarine.com